
Hopelijk vinden de trouwe abonnees van Bellevue in 2010 naast de intussen bekende rode wijn dus een wit zusje. Zeker is dat nog niet: alleen als de kwaliteit in de haak is. Onze Chardonnaydruiven zijn gemengd met die van buurman Escargel, die op exact dezelfde hoogte boert. Om meer frisheid in de witte wijn te krijgen, mengen we hem mogelijk met Chasan.
Op 25 september was de beurt aan de rode druiven. De oogstmachine draaide om half zes ’s ochtends zijn eerste rondjes langs de rijen. Felle lampen in het ochtendgloren, tractoren met aanhangwagens reden af en aan. Precies 12 uur later hadden Pascal en zijn twee tractoristes Nicolas en Damian de 7 ¼ hectare wijnstokken ontdaan van hun druiven en afgevoerd naar de cave. Daar stokte de weegschaal op maar liefst 66.400 kilogram. Samen met de eerder geoogste 6600 kg Chardonnay is 73 duizend kilogram een absoluut record!
Kwaliteit goed
Veel belangrijker uiteraard, is dat de kwaliteit van de druiven heel goed is. Vooral de Merlotdruiven zijn veel mooier dan de twee vorige jaargangen. Problemen met coulure (slechte vruchtzetting door teveel regen tijdens de bloei van de druiven) bleven dit jaar uit. Het was een zeer warme zomer. De experts mopperden alleen op de geringe hoeveelheid regen. De heuvels van Bellevue hadden zich kennelijk eerder in de extreem natte winter goed volgezogen, want tijdens metingen bleek dat de droogtestress van de planten binnen de perken bleef.
Vóór de oogst hebben we de percelen met de beste Merlot en beste Cabernet franc geselecteerd op basis van onder meer zuurgraad en suikergehalte. Daardoor zitten de beste druiven nu samen in één cuve met de Cot (Malbec) druiven. Uit dit vat zal Laurent in het voorjaar van 2010 de Rouge Bellevue 2009 op fles zetten. Net als de witte wijn zullen uiteraard ook de rode wijn op de voet volgen, en vanaf november elke maand een paar monsters uit het gigantische vat proeven.
Het aantal slijterijen dat Bellevue-wijn in het assortiment opneemt groeit gestaag.
Hij, of vooral zij, schijnt vreselijk te stinken: de Upupa epops, ofwel de hop.
Terwijl in Nederland iedereen in het oranje loopt, houden wij ons op Koninginnedag bij de Cave de Malepère bezig met rood. De rode Bellevuewijn 2008 wel te verstaan.
Terwijl de trotse eigenaars van Bellevue al om half negen de eerste fles proefden met wijnmaker Laurent Duchêne, waren in en om de kleine ruimte in de camion een stuk of acht mannen in de weer om het project tot een goed einde te brengen. Na drie uur ratelen en rammelen is het karwei geklaard. De wijn van 2008 zit onder de (kunststof) kurk. Hij is voor honderd procent gemaakt van druiven van Domaine de Bellevue en heeft een zeer lichte filtering met foraminiferen (minuscule rivierdiertjes met een skelet van kiezel) ondergaan.
Het begint intussen een heuse traditie te worden. Gedurende drie weken rondom de krokusvakantie is het een drukte van belang op Bellevue. In wisselende ploegen helpt een twintigtal mensen mee om al het handmatige winterwerk voor elkaar te krijgen.
De wijngaard staat er keurig in het gelid bij en het wachten is op het begin van het groeiseizoen, waarbij de eerste sapstroom de planten uit de winterslaap zal doen ontwaken.
In het weekend van 25 en 26 januari raasde een ziedende storm over het zuidwesten van Frankrijk. In de omgeving van Bordeaux vielen daarbij dodelijke slachtoffers. Meer landinwaarts nam de storm in kracht af, maar ook in onze contreien was de overlast groot.
Alsof het allemaal nog niet groot genoeg is en we niet al genoeg werk hebben. Toch zetten we begin januari 2009 met zwier de handtekening onder het koopcontract voor een stuk grond van ruim anderhalve hectare.
Het ging ons niet om de Eric’s wijnveld, maar om het graanveldje dat als een missend puzzelstukje tussen onze biologische graanakkers ligt. Toen we hoorden dat Eric zijn piepkleine stukje wijngaard wilde uitbreiden op dat graanveldje, zijn we in actie gekomen. De bestrijdingsmiddelen die op zijn wijnveld worden toegepast, zouden onze biologische granen kunnen schaden.
Slijterij Van Pernis in Arnhem