“Bellevue” heet ons domein. Geen erg originele naam, maar zo staat het nu eenmaal in de boeken en op de landkaarten.
Bellevue doet haar naam wel eer aan. Want het ligt idyllisch, stil, tussen de heuvels van de Malepère, op zo´n 300 meter hoogte. We beschikken over 32 hectare grond, waarvan 7½ hectare wijngaard. Het terrein ligt deels op lichtglooiende zuidhellingen. Op het hoogste punt kijk je naar het noorden over een enorm dal naar Les Montagnes Noirs. Zuidwaarts doemen in de verte de Pyreneeën op.
De wijngaard meet dus ongeveer vijftien voetbalvelden, verspreid over diverse kleinere stukken en telt ongeveer 30.000 planten. Dat is goed voor zo'n 75.000 flessen wijn. Domaine de Bellevue maakt die flessen echter niet zelf, maar produceert verschillende soorten druiven die naar de coöperatieve Cave in het dorp worden gebracht. Daar worden de druiven, samen met die van zo'n honderd collega wijnboeren uit de streek, verwerkt tot diverse wijnen. Vanaf de oogst van 2006 houdt de cave echter een deel van onze druiven apart en maakt daar afzonderlijke Bellevue-wijnen van.
De wijngaard wordt voor een deel bewerkt door een loonwerker, in dienst van onze buurman die een gigantische wijngaard van bijna honderd hectare heeft. Deze loonwerker, Pascal, voert ook een belangrijk deel van de regie over ons domaine en geeft ons aanwijzingen wat, wanneer en hoe we het moeten doen. Zelf doet hij vooral het machinale werk. Wij - samen met familie, vrienden en kennissen - voeren het leeuwendeel van het handwerk uit. Dat betekent dat we grofweg tussen Kerstmis en Pinksteren flink aan de bak gaan. Rond Kerstmis beginnen we met de snoei, een nauwkeurig karwei dat we dankzij de wijze lessen van Abdelsalem - die als deskundig snoeier met een elektrische snoeischaar een groot deel van de snoei verricht - steeds meer onder de knie krijgen.
We hebben de wijngaard in februari 2004 gekocht. Het eerste jaar waren we wel juridisch eigenaar, maar was de oogst nog voor rekening van de vorige eigenaar. Dat gaf ons de gelegenheid en tijd om goed rond en kijken en niet overhaast beslissingen te nemen. Sinds 2005 is de oogst voor ons. Tot nog toe boeken we elk jaar betere resultaten. Mede dankzij het verbeterde snoeiwerk, de zorg en passie van Pascal die al het mechanisch werk in de wijngaard verricht en ook onze eigen inzet. Ten opzichte van 2004 was de oogst in 2005 een tiental procent groter, in 2006 nog eens, om in 2007 acht procent terug te vallen vanwege meteorologische problemen in het voorjaar.
De akkers
Behalve druiven en bos telt Domaine de Bellevue ook een flink oppervlak aan akkers. Twintig hectare, waarvan acht in pacht. De akkers worden bewerkt door loonwerker Patric Lalanne, die dat voor ons op biologische wijze doet.
De producten, zoals wintertarwe, zonnebloemen, lente-erwtjes en linzen gaan naar een biologische coöperatie enkele tientallen kilometers bij ons vandaan.
Er worden kunstmest noch bestrijdingsmiddelen gebruikt en om de grond niet uit te putten en ziekten minder kans te geven, worden de gewassen verbouwd in een uitgebreide rotatieteelt waarin ook braak en het inzaaien van wikke en lupinen (stikstofverbeteraar) een rol hebben.