19 september 2007

Wie zijn wij?

Sinds begin 2004 zijn wij de eigenaars van een wijngaard in Zuid-Frankrijk. Wij zijn vier Amsterdammers met enige passie voor wijn en met werk in de hoofdstad dat weinig met wijn heeft te maken. Als we maar even kunnen reizen we af naar Frankrijk om daar, met hulp van vrienden en kennissen en de inzet van locale deskundigen, ons Domaine de Bellevue te bestieren.

We zitten in de Côtes de la Malepère. Dat is een piepklein gebied in het westelijk deel van de Languedoc. Ons domaine ligt net buiten het dorp Arzens, vlakbij de Katharen-stad Carcassonne in de provincie Aude, niet ver van Toulouse. De wijngaard, die wat verscholen in de heuvels ligt, heeft een prachtig uitzicht. Noordwaarts zien we de Montagne Noir, en naar het zuiden ontwaren we de stille heuvels van de Malepère. Verder weg doemen de Pyreneeën op.

De wijngaard is 7,5 hectare groot en het huis met een open, oude tabaksschuur eraan vast, ligt midden tussen de ranken. Daarnaast hebben we nog twaalf hectare glooiende akkers waar we op biologische wijze wintertarwe, zonnebloemen, erwtjes en luzerne telen, afgewisseld met perioden van braak. Een braakliggend veld zaaien we in met lupinen en wikke als grondverbeteraars. Ook beschikken we over nog eens acht hectare landbouwgrond die we in pacht bewerken. Tenslotte zijn we eigenaar van ongeveer twaalf hectare ontoegankelijke bosjes en struikgewas.