19 september 2007

De streek: Malepère

Domaine de Bellevue heeft voor ongeveer de helft de status van Vin de Pays d´Oc. De andere helft kent sinds 2006 de hoogste wijnstatus in Frankrijk, AOC. AOC staat voor Appelation d’Orgine Controlee. Bij ons dus AOC Malepère.

Het betekent onder meer dat de wijn gegarandeerd uit de Malepère komt en niet mag worden gemengd met andere delen van de grote vin de Pays d’Oc – die zo’n beetje heel Zuid-Frankrijk beslaat.

Precies 31 dorpen, waaronder Arzens, in de provincie de Aude vallen onder de AOC Malepere. Naast AOC Malepere en Vin de Pays d’Oc vind je in onze streek ook wijn onder de naam Vin de Pays de la cité de Carcasonne en Vin de Pays de L´Aude. Het Franse systeem van classificatie is overigens erg ingewikkeld en voor een leek nauwelijks te volgen. Reden waarom Frankrijk weldra komt met een samenwerkingsverband onder de naam ´Sud de France´.

De naam `Malepère´ heeft niets te maken met ‘slechte vaders’ maar is een verbastering van `malos pierres´, een woord uit de oude Franse-Spaanse taal van Oc, wat zoveel betekent als ‘slechte stenen’. Vermoedelijk omdat de uitgehakte stenen in de groeves in deze streek zachter bleken dan gedacht.

Malepère afficheert zich graag als een wijngebied dat zowel wordt beïnvloed door het warme mediterrane klimaat als het koelere Atlantische klimaat dat westwaarts heerst.

De belangrijkste druivensoorten voor rode wijn in onze streek zijn merlot en cabernet franc.

Deze ‘atlantische’ rassen zijn bekend uit de Bordeaux-streek, maar ook dichterbij in de Cahors, Bergerac, Fronsac.

Daarnaast wordt de bekende cabernet-sauvignon-druif en ook cot (of malbec) toegepast. Ook zie je hier veel mediterrane rassen als grenache en cinsaut. Deze laatste twee vormen ook de hoofdmoot voor rosé. Ook cabernet franc belandt deels in de rosé.

Witte wijn komt hoofdzakelijk als vin de pays voor. Chardonnay is de bekendste. De roots van dit druifje liggen in de Bourgogne, waar ze dikwijls in peperdure eikenhouten vaten worden opgelegd. Daarnaast is er een zeer smakelijk en aromatisch regionaal ras, chasan, een kruising tussen chardonnay en een lokale variëteit. Ook zien we in mindere mate witte wijn van de rassen sauvignon blanc en viognier.

De wijnen zijn 2 tot 3 jaar houdbaar. Afhankelijk van het wijnmaakprocédé is dat voor rode wijn soms wat langer. Vast staat in elk geval dat het geen wijn is die na jarenlang verblijf in een kelder sterk verbetert..