07 januari 2017

Spannend: rijpende wijnen proeven

In 2016 haalden we een verrassend mooie oogst binnen. Zowel de handgeplukte trossen voor de Cuvée Maarten (paarse etiket) als de 'gewone' druiven (rode etiket) leverden we begin oktober in optimale staat af bij wijnmakers Philippe en Thibault.

Deze maand reisden we vol verwachting af naar experimenteerboerderij Cazes om de eerste resultaten van de nog piepjonge, rijpende wijnen te proeven. Dat doen we met elkaar, met vrienden en enkele experts, onder wie Emmanuel, de man die ons voor de oogst al kauwend op de bessen de weg wees naar de beste percelen van de wijngaard.

Een greep uit onze impressies:

- De Chardonnay heeft als altijd zijn frisse geur van appel en citrusvruchten, maar dit jaar ook geel fruit als ananas en banaan. Veel aroma, maar ook de editie 2016 gaat als een 'a-typische Chardonnay' in de boeken.

- Van Merlot hebben we veel geplukt. Logisch, want deze druif is het meest aanwezig op het domaine. Fraaie geur van bramen en verder al opmerkelijk zacht. Lijkt een aangename allemansvriend te worden.

- Cot ofwel Malbec is een lastige gast: moeilijk te snoeien, taai, en breekbaar tijdens de attache; in het veld zeer fruitig, tijdens de pluk zelfs het meest zoet en plakkerig van allemaal. Eenmaal in het vat heeft hij zeker de eerste maanden een wat etherische geur en smaak. We noteren 'ziekenhuis', 'benzine', 'aceton.' En vooral: een nogal 'gesloten' wijn. Vermoedelijk geeft juist Cot na de assemblage onze wijn echter veel 'inhoud', met heel aardse geuren en smaak.

- Cabernet Franc: rijp geplukt, lekker drop, stro, peper, chocolade, kers.

Dit voorjaar gaan de rode wijnen op fles, volgend jaar zijn ze in Nederland. Gaat het proeven!