30 juni 2017

Na drie jaar opníeuw hagelschade

Vorige maand ontsprongen we de dans, toen forse nachtvorst elders in de streek veel schade aanrichtte. Maar deze week was het helaas wel raak. Een mengsel van hagelstenen en regen raasde op 27 juni in een half uurtje over de wijngaard.

'De schade is gering', mailde buurman David ons de volgende ochtend. Maar een paar uur later kwam hij terug op dat geruststellende bericht. 'Er zijn druiven uit elkaar gespat en sommige bladeren zijn geperforeerd. In de vlakte is de schade nog erger'.

Vandaag, een paar dagen later, raamt verzekeringsexpert Corine Cazals de schade op 10 tot 15 procent. Gelukkig wel veel minder dan de 30 procent verlies die de fameuze hageltornado van 4 juli 2014 in een kwartier aanrichtte.

In deze fase van de groei kan de hagelschade bovendien ook nog gunstig uitpakken. 'Als de uit elkaar gespatte druiven mooi indrogen, en druiven waarvan het huidje is geraakt intact blijven, neemt de rest de plaats in van de gesneuvelde vruchten,' legt onze regisseur Pascal uit. 'De druiven zullen daardoor mogelijk een iets meer geconcentreerde smaak krijgen.'

Maar fraai ziet het er in sommige rijen niet uit.