02 september 2018

Cuvée Maarten van het eikenhouten vat

In juli 2017, vlak voordat Cuvée Maarten 2016 op fles werd gezet, besloten we uit nieuwsgierigheid 400 liter van ons paradepaardje in het eigen eikenhout te zetten. 'Wat betreft het fruit kan de wijn het hebben,' stelde wijnmaker Philippe toen.

Tijdens negen maanden rijping kan er een mooi evenwicht ontstaan tussen de looizuren uit het eikenhout en de rijpe tannines in de wijn, zo was de gedachte.

Zo gezegd, zo gedaan.Vanwege diverse beslommeringen in de wijngaard waren we het eerlijk gezegd een beetje vergeten, maar eind maart, begin april belde Philippe. De eikenhouten Cuvée Maarten 2016 moest nu toch uit het houten vat worden overgepompt naar een stalen vat. 'De balans raakt anders zoek,' waarschuwde de consciëntieuze wijnmaker toen.

In juli en augustus hebben we verschillende keren geproefd. Wow, wat een mooie volle smaak. Zacht, vanille, heel subtiel. Na enkele licht filterende handelingen vulde Philippe zo'n honderd flessen.

Gisteren, op de proeverij, zetten we dit eikenhouten broertje naast de 'gewone' Cuvée Maarten 2016 in de bekende paarse fles. En er was veel bijval voor ons enthousiasme.

We gaan de ontwikkelingen volgen, en als de wijn zich goed houdt, en waarschijnlijk zelfs nog beter wordt, weten we dat we ook een 'eikwijn' kunnen maken.