22 september 2018

Puike oogst Chardonnay

Deze week plukten we superrijpe en goed gezonde trossen Chardonnay. De oogst blijkt veel rijker dan gedacht.

Dat is goed nieuws voor de fans van de witte wijn van Bellevue: voorjaar 2019 zullen we een paar honderd flessen meer hebben dan afgelopen voorjaar.

Pas rond 4 september wezen suikermetingen in druivenmonsters uit dat de wijn richting 11,5 procent alcohol zou gaan -- suiker in de druiven wordt tijdens de rijping door gisten omgezet in alcohol. Zeker bij witte wijn moeten zowel de zuurgraad als het suikergehalte in orde zijn.

Dankzij de ervaring van onze experts weten we dat de Chardonnay-druiven ongeveer 0,1 procent in alcohol/suiker per dag stijgen bij warm en droog weer, met een behoorlijk temperatuurverschil tussen dag en nacht. Dus doe er voor 12,5 procent eens tien dagen bij, bedachten we, en dus mikten we op het weekend van 15/16 september als start van de oogst.

Een ton druiven per dag

Met zijn zessen, en een halve dag met zijn achten, plukten we gedurende vier dagen ruim een ton druiven per dag. Volle trossen, diep geel en helemaal gezond. Hier en daar wat overrijpe druiven die wat schimmelen in het midden van de tros. Ze zijn ongenadig met de punt van het oogstschaartje (siccateur) uit de tros gestoten.

Vanwege de hitte begonnen we om 7 uur 's ochtends. De bosuilen gingen te bed, wij startten met mijnwerkerslampjes onze plukarbeid. Een fascinerende aanblik. In de avond gebruikten we de mijnwerkerslampjes ook enkele keren, maar dan om na de avonddis bij een fijn glas wijn enkele liedjes te spelen.

Oogsten is zwaar werk. Om de rug te ontzien, moet je je houding afwisselen. Soms staan, soms op je billen, soms op je knieën en soms op een krukje of de rand van een kratje. Volle emmers gaan in een kratje, volle kratten worden opgehaald met de quad, een volle quads vullen de vrachtwagen.

Druivensap

Uiteindelijk stokte de weegschaal op 4611 kilogram. Philippe perste de druiven direct en zette de stalen vaten enkele dagen koud in de klimaatkamer. 'Daardoor bezinken de vaste deeltjes beter en houden we een zuiverder sap over, zonder al te veel verlies van volume,' zei hij.

Vandaag proefden we het eerste glas, voorlopig dus nog druivensap met het uiterlijk van een pastis. Over enkele weken kunnen we al echte wijn proeven en vanaf volgend voorjaar is Chardonnay Bellevue 2018 beschikbaar in Nederland.

Foto's: Tonny, Jorie, Mylène