01 april 2019

Eerste snoei voor de jonge aanplant

Amper 9 maanden staan ze in de grond. Toch heeft de piepjonge aanplant van Chardonnay en Gewürztraminer in die korte tijd al enkele takjes geproduceerd.

Dit voorjaarsweekend was het zaak om van die takjes één te kiezen en die loot terug te snoeien ‘op vier of minder ogen’. De andere takjes worden helemaal weggeknipt. Het was een precies werkje waarvoor we een lang weekend met zijn vieren zijn overgekomen: drie wijngaardeigenaren en Sonja.

We lieten ons de nieuwe handeling eerst rustig uitleggen. Het bovenste oog, vertelde Abdel, vormt het aanhechtingspunt voor een touwtje dat we later dit voorjaar zullen bevestigen aan een van ijzerdraden. Het onderste oog is cruciaal: dat wordt uiteindelijk de stam waaruit de komende dertig jaar alle trossen witte druiven zullen ontspringen, en die de witte wijn van Bellevue kwalitatief en kwantitatief tot nog grotere hoogte zal moeten opstuwen. Dat onderste oog zal later dit voorjaar uitlopen en langs het touwtje strak en recht omhoog worden geleid.

Gatenboormachine

Zaterdag rosten we met zijn vieren en Abdel langs de 3100 planten. Ondanks de droogte van afgelopen winter is de bodem nog redelijk vochtig. Dat komt mooi uit, want dan hoeven we de 3100 planten niet één voor één te begieteren.

Aan het eind van de middag was er nog tijd over om de ruim tweehonderd plantjes die hun eerste winter niet hebben overleefd, te vervangen. Met een door Pascal zelf gebricoleerde gatenboormachine maakten we plantgaten, waarna tweejarige, door was roodgekleurde planten stevig in de grond werden aangedrukt (de zogeheten calquage).

Zondag hingen we met zijn vieren weer de duizenden seksdozen op. Voor het zesde achtereenvolgende jaar beschermen die de wijngaard op milieuvriendelijke wijze tegen twee soorten voor onze druiven schadelijke vlindertjes.

We hadden nog voldoende tijd om tweederde van de jonge aanplant een schoffelbeurtje te geven, en hier en daar in de velden met Chardonnay en Merlot de attache links en rechts wat aan te spannen.

Hard aanpoten was het wel: in drie dagen tijd hebben we een volle 36-urige werkweek gemaakt!