07 mei 2019

De druiven lopen uit

Mei blijft één van de mooiste maanden op Domaine de Bellevue. Fris lentegroen, volop bloemen in en rond de wijngaard, en een vogelgezang van je welste.

De wijnplanten lopen uit, lichtgroene bladeren en kleine ‘trosjes’ die bijna in bloei staan. Het is de hoogste tijd om de draden omlaag te brengen, de middelste ijzerdraden halen we van hun spijker. Later zullen we ze weer op hun hoge stand zetten zodat zij dan de vele zijtakken vol blad en beginnende trossen omhoog houden.

In de Chardonnay en de Cot, de druivensoorten met het meest breekbare hout, hebben we ter ondersteuning van de takken nog een extra draad aangebracht met grote clips, de ecarteurs, die we nu openzetten zodat de draden uit elkaar gaan en de takken in vrijheid kunnen groeien.

Later zullen we de ecarteurs weer dichtklappen, opdat de draden de takken insluiten en ondersteunen.

Vol in de wind

Een klein ploegje (Joost en Marijke) loopt deze week vele kilometers over de bijna 7 hectare met ‘volwassen ’planten, over heuvelachtig terrein. Het is een lekker werkje langs alle planten van de gaard.

Af en toe maken we een baguette (de tak die de nieuwe trossen gaat dragen) vast wanneer die is losgeraakt of niet goed zit. Her en der zetten we een plant beter rechtop of slaan een haakje voor de draden in een paal.

We ervaren hoe op sommige plekken de planten vol in de wind staan, terwijl ze op andere plekken heel beschut groeien. In een week tijd zien we de bladeren uit de plant schieten, ook op plekken waar we ze liever niet hebben, aan de onderkant van het stammetje. Maar dat is een klus voor een volgende ploeg.

Never a dull moment…