17 mei 2019

Nieuw 'Waterkant Alkmaar' schenkt Bellevue

Pal aan het Noordhollandsch Kanaal in Alkmaar staat een fraai leegstaand pand: het voormalig districtskantoor van Rijkswaterstaat.

Het heeft een mooi overstek en is goed onderhouden, maar wacht op termijn toch sloop.

Tot het zover is mag de Stichting Buro Permanent Tijdelijk het gebruiken voor doelen als expositieruimtes, ateliers, werkplaatsen en vergaderruimtes. Initiatiefnemers Niels en Harold willen invulling geven aan leegstand met kunst en cultuur en ondersteunende horeca en zo meerwaarde creëren voor buurten, wijken en steden.

De nieuwe Alkmaarse broedplaats, Waterkant Alkmaar gedoopt, ging eind maart open. Enkele kunstenaars werken en exposeren er, er is vergaderruimte en een oefenruimte voor muzikanten. Gasten kunnen aanleggen met een bootje.

Er is ook een ‘stadskantine’, een ruim restaurant waar eenvoudig en betaalbaar kan worden geluncht of gedineerd, bij mooi weer op een terras tot aan het water. Sinds deze week kan daarbij Bellevue Chardonnay, Bellevue Rosé of Bellevue Rouge worden gedronken.

‘Man, wat een lekkere rosé,’ zegt Harold. ‘En wat een leuk verhaal over jullie wijn’, zegt Niels (maar het verhaal van de Waterkant is natuurlijk minstens zo leuk).