24 december 2021

Veldjes op leeftijd


Het oude Merlot-veldje voor het huis
Het Merlotveld voor het huis behoort tot de oudste wijnpercelen van Bellevue. Steeds meer planten op het veld krijgen gaandeweg ouderdomskwalen of vallen uit, al leveren sommige ook nog steeds verrassend veel druiven van goede kwaliteit.

Voor de Merlot-druiven hebben we dit veldje-op-leeftijd, markant gelegen vlak voor het huis, al deels afgeschreven, maar een nieuwe bestemming hebben we nog niet echt. Al een paar jaar beperken we ons tot vrij snel en minimaal snoeien met een machine, waarna we de planten bijknippen een beetje zoals je een haag snoeit. Bijkomend voordeel: geen ramasse, amper attache en alleen het grofste onkruid verwijderen.

Chardonnay

Ook in de oude Chardonnay-velden komen de planten op leeftijd. Er vallen intussen ook aardig wat gaten. Maar we kunnen niet zonder: de prachtig frisse Chardonnay van de nu rijpende jaargang 2021 bestaat voor de helft uit nieuwe aanplant en voor de helft uit de oude garde. Voor die laatste besluiten we dezelfde strategie te gaan volgen als met de oude Merlot, maar met iets meer aandacht.

De extra aandacht betekent: meer grondige nasnoei en secuur controleren van attache, draden, palen, spijkers, bevestigingsclips (écarteurs) en hoekpalen. Ook halen we het onkruid serieuzer weg. Waar mogelijk binden we omlaag vallende loten op. En als we ergens een veelbelovende uitloper uit een dood gewaande stronk zien komen, brengen we een touwtje of een clip aan om dit mogelijk nieuwe leven een kans te geven.