30 december 2022

'Heggensnoei' oude Chardo

Vorig jaar, en eigenlijk al eerder, werd duidelijk dat we afscheid moesten nemen van de oude Chardonnay.

Al sinds 2009 schenkt dit driekwart hectare grote veld ons de prachtige witte wijn van Bellevue. Nu de planten ouder worden, leggen steeds meer stronken het loodje. We zagen de bui al hangen. Vandaar dat we in 2018 een nieuw veld aanplantten.

Om het afscheid zolang mogelijk te rekken, rooiden we deze week de planten die het hardst achteruit gaan en vertroetelden de overblijvers met de zorg van de snoei alsof het een strakke heg betreft. We plaatsen metalen clips in de écarteurdraden, die dus vanaf nu permanent dicht zitten. Het onderhoud zal steeds minder tijd vergen.

Dit jaar gold overal in de streek, ook bij ons, als een echt Chardonnay-jaar, met hoge opbrengsten gekoppeld aan een goede kwaliteit. De Bellevue Chardonnay 2022 bestaat voor de helft uit het sap van de oude planten, en voor de andere helft van de nieuwe. De monsters van de jongste jaargang zijn veelbelovend. Dus we weten dat de ouwetjes het nog kunnen. We hopen dat ze het nog een paar jaar flikken en zien onze extra zorg hoe dan ook als eerbetoon aan dit fantastische veld.