30 juli 2023

Een nieuwe schoffelmachine

Vlak voor de oogst worden alle wijnpercelen in de streek gekeurd. Percelen die niet goed zijn 'geschoond' van onkruid kunnen dan degraderen tot een lagere categorie.

Domaine de Bellevue zit al jaren in de Champions League van het regionale wijnklassement: de schoonste klasse, Vin de Pays d’Oc (IGP). De helft van de wijngaard kwalificeert zelfs voor de officiële Appellation Malepère (AOC).

Bij degradatie naar een lagere wijncategorieën leveren de druiven minder op. In de ergste gevallen mogen ze alleen nog worden gebruikt voor vin de table of -- erger nog -- voor druivensap of azijn.

Door het vele onkruid in deze natte zomer vragen we ons af of we risico's lopen, maar Pascal stelt ons gerust. 'Maak je niet al te druk om al dat onkruid. Het is zoveel, overal en bij iedereen, dat de cave wel een oogje toe zal knijpen bij de beoordeling van de percelen.'

Voor de zekerheid introduceert hij wel een nieuwe (geleende) schoffelmachine. Met rubberen schijven woelt dat apparaat langs de wijnranken. Zonder dat de ranken beschadigd raken, wordt het resterende kleine onkruid losgetrokken en onder een laagje grond gewerkt. De machine is helaas alleen effectief voor het laatste eindje, als al het grote onkruid al met een andere schoffelmachine, met de pikhouweel of met de hand is losgehakt.

Maar de nieuwe machine heeft de hele wijngaard zo in een dikke ochtend gedaan, en het resultaat mag er zijn.