
Het regent zondag 5 oktober de hele dag pijpenstelen, maar desondanks weten 150 mensen de weg naar meubelwerkplaats Cambium te vinden. Voor de vijfde keer vindt daar de jaarlijkse wijnproeverij plaats van Domaine de Bellevue. De trouwe wijnabonnees krijgen bij binnenkomst een glas kir royale. Barbara en Annelies zingen twee stemmige liederen, terwijl Gerard de dames begeleidt op gitaar.
Vervolgens houdt bioloog Nico een verhaal over de ecologie van Bellevue. Twee zomers achtereen heeft Nico enkele dagen van zijn vakantie besteed om de ‘biotoop van Bellevue’ in kaart te brengen. De kern van zijn verhaal is dat de vegetatie in de wijngaard, op de graanakkers, langs de akkerranden en in de bossen duidt op een extensieve exploitatie. “De kruiden, planten, struiken en bomen laten zien dat er met respect voor de natuur wordt geboerd”, aldus Nico, die zijn betoog onderbouwt met plaatjes van planten en vogels, waarvan veel op de wijngaard zijn geschoten.
Namens het Bellevue-team presenteert Maarten in woord en beeld een verslag van alweer een jaar boeren. Mede dankzij het twintigtal mensen die in ‘equipes’ ons een weekje helpen, staat de wijngaard er steeds beter bij. Vrijwel alle achterstallig onderhoud is ingelopen, maar op de meteorologie hebben de enthousiaste Hollandse freelance wijnboeren geen invloed. Ook dit jaar speelt het weer de wijnoogst parten. Het is met name in augustus en september extreem droog geweest, waardoor met name de merlotplanten in een soort hittestress zijn geschoten.
Speciale attentie is er tijdens de proeverij voor de tweede editie van de ‘eigen’ merlot Bellevue, jaargang 2007. Dit jaar wisten de wijnmakers van Cave La Malepere in ons dorp Arzens een kleiner vat (30 duizend in plaats van 60 duizend liter) voor ons vrij te maken, waardoor we slechts 6000 kilogram merlotdruiven hoefden te lenen van de naburige percelen van Jean Louis Veyres.
Tijdens de proeverij, waarop ook de nieuwe superstrakke rosé te proeven is, horen we enthousiaste geluiden over de nieuwe merlot. De meeste mensen vinden de wijn toegankelijker dan de eerste editie van 2006. Verschillende bezoekers gaan huiswaarts met een extra doosje rode wijn.



De akkers worden biologisch bebouwd, voor de wijngaard is dat vooralsnog niet mogelijk. We beperken milieu-onvriendelijke zaken wel tot een minimum. Kunstmest is taboe, en de gifspuit komt alleen uit de kast als het echt noodzakelijk is. Het wieden van onkruid en het verwijderen van ondergroei geschiedt vooral met de hand. We volgen de ontwikkeling van schadelijke insecten, vlindertjes en motjes via kastjes waarin papiertjes met lokstoffen zitten. Is in een bepaalde periode geen insektendruk, dan spuiten we niet. Deze zogeheten lutte raissonnee (geïntegreerde teelt) scheelt op de zeven tot tien spuitbeurten per jaar al gauw drie keer spuiten.
Het huis is een meer dan honderd jaar oude boerderij, die tien jaar geleden compleet is gerestaureerd. Eraan vast zit een enorme open hangar, waar vroeger tabak werd gedroogd.
Het betekent onder meer dat de wijn gegarandeerd uit de Malepère komt en niet mag worden gemengd met andere delen van de grote vin de Pays d’Oc – die zo’n beetje heel Zuid-Frankrijk beslaat.
Ongeveer driekwart hectare van de wijngaard is aangeplant met chardonnay, het ras waar we een uitstekende witte wijn van maken. Chardonnay wordt gekenmerkt door fruit als ananas, appel, citrusfruit, mango en, ook wel boter, room, noten.
Merlotdruiven rijpen sneller en zijn daarom geschikt voor de wat grotere hoogte. In het najaar voor de oogst zijn ze daarmee ook minder kwetsbaar voor regen en hagel. Daar staat tegenover dat ze in het voorjaar eerder vrucht zetten en daarmee gevoeliger zijn voor nachtvorst. Het ras heet ook gevoelig voor plantenziekten als meeldauw.