Tijdens de kerstperiode proeven we regelmatig de nieuwe Bellevuewijnen. De oogst van 2009 ontwikkelt zich gestaag in het vat. Niet alleen de monsters van de rode Bellevue, met daarin merlot, cabernet franc en cot (malbec), maar ook de chardonnay onderwerpen we aan serieus onderzoek.
Vlak voor de oogst in september 2009 kwam wijnmaker Laurent met het idee de druiven van ons enige perceel chardonnay apart te vinifiëren. Apetrots waren we dat we nu de mogelijkheid krijgen om twee wijnen van eigen bodem aan te bieden.
Gaandeweg het rijpingsproces in november en december worden we steeds enthousiaster. Mooie frisse zuren, een beetje pompelmoes en citrusachtig fruit, later gevolgd door de typische chardonnaykenmerken van rijp geel fruit als mango. Alstublieft!
En we zijn niet de enige die de ontwikkeling van de ‘Blanc de Bellevue’ met verbazing gadeslaan. Ook Laurent en directeur Bruno van de cave proeven met geestdrift. “We gaan de wijn insturen naar het concours general agricole de Paris”, zeggen ze in januari beslist.
We zijn met stomheid geslagen. Er zijn tientallen wijnconcoursen in Frankrijk, vrijwel elke regio heeft er eentje, maar het nationale concours van het Ministerie van Landbouw in Parijs, eind februari, is samen met dat van Macon, leidend in de wijnbranche. Op slag zijn we nog apentrotser op het witte zusje van de rode Bellevue.
Intussen is bekend geworden dat we geen medaille hebben gewonnen. Maakt niet uit, het is net als met de Olympische winterspelen, alleen meedoen is ook al een eer. En we hebben besloten flink wat witte wijn op fles te zetten. Je gaat er nog van horen, of beter, proeven.

Het aantal slijterijen dat Bellevue-wijn in het assortiment opneemt groeit gestaag.
Hij, of vooral zij, schijnt vreselijk te stinken: de Upupa epops, ofwel de hop.
Terwijl in Nederland iedereen in het oranje loopt, houden wij ons op Koninginnedag bij de Cave de Malepère bezig met rood. De rode Bellevuewijn 2008 wel te verstaan.
Terwijl de trotse eigenaars van Bellevue al om half negen de eerste fles proefden met wijnmaker Laurent Duchêne, waren in en om de kleine ruimte in de camion een stuk of acht mannen in de weer om het project tot een goed einde te brengen. Na drie uur ratelen en rammelen is het karwei geklaard. De wijn van 2008 zit onder de (kunststof) kurk. Hij is voor honderd procent gemaakt van druiven van Domaine de Bellevue en heeft een zeer lichte filtering met foraminiferen (minuscule rivierdiertjes met een skelet van kiezel) ondergaan.
Het begint intussen een heuse traditie te worden. Gedurende drie weken rondom de krokusvakantie is het een drukte van belang op Bellevue. In wisselende ploegen helpt een twintigtal mensen mee om al het handmatige winterwerk voor elkaar te krijgen.
De wijngaard staat er keurig in het gelid bij en het wachten is op het begin van het groeiseizoen, waarbij de eerste sapstroom de planten uit de winterslaap zal doen ontwaken.
In het weekend van 25 en 26 januari raasde een ziedende storm over het zuidwesten van Frankrijk. In de omgeving van Bordeaux vielen daarbij dodelijke slachtoffers. Meer landinwaarts nam de storm in kracht af, maar ook in onze contreien was de overlast groot.
Alsof het allemaal nog niet groot genoeg is en we niet al genoeg werk hebben. Toch zetten we begin januari 2009 met zwier de handtekening onder het koopcontract voor een stuk grond van ruim anderhalve hectare.
Het ging ons niet om de Eric’s wijnveld, maar om het graanveldje dat als een missend puzzelstukje tussen onze biologische graanakkers ligt. Toen we hoorden dat Eric zijn piepkleine stukje wijngaard wilde uitbreiden op dat graanveldje, zijn we in actie gekomen. De bestrijdingsmiddelen die op zijn wijnveld worden toegepast, zouden onze biologische granen kunnen schaden.