Een ongewoon tafereel, eergisteren om 4 uur, in de duisternis van de ochtend. Daags ervoor in allerijl aangekomen uit Nederland liepen we gevijven, met mijnwerkers-ledlampjes op het voorhoofd, in alle vroegte in de richting van het veld Chardonnay.
Gewapend met kleine schaartjes begonnen we in twee rijen met de pluk van de nieuwe jaargang van de populaire witte Bellevue-wijn. Na een uur kregen we gezelschap van Abdel en zijn twee zonen, ook op het laatste moment opgetrommeld. Dichtbij zat een Oehoe, een reuze-uil die in het donker regelmatig zijn 'b-oe-hoe, b-oe-hoe' liet horen terwijl kratje na kratje zich vulde met mooie stevige druiventrossen.
Gezond zijn ze, de druiven, ondanks de hagelbui die eind juni vooral op dit veld grote impact had.
Biologisch
Tot nog toe werden onze Chardonnay-druiven altijd met de machine geoogst. Vanaf jaargang 2017 zullen echter al onze flessen het Franse keurmerk 'Agriculture Biologique (AB)' dragen. Daarvoor moeten alle stappen in de vinificatie 'biologisch' zijn, inclusief een verwerkingsstap direct na de persing. De grote Cave Malepère zou dat kunnen doen, ware het niet dat hun vaten veel te groot zijn voor onze relatief kleine oogst. De cave van Cazes kan het ook, maar die kan geen machinale oogst verwerken. Er zit dus niets anders op dan al onze Chardonnay met de hand te oogsten.
Beestachtig
Het worden twee beestachtig lange dagen, van vier uur 's ochtends tot vier uur 's middags met enkele piepkleine pauzes. Daarna moesten de druiven nog naar Cazes worden gebracht. De tweede dag moesten de zoons van Abdel naar school, maar in de middag kregen we een paar uur hulp van de tante van buurman Frédéric en haar vriend.
Nu, twee dagen later, zijn alle twintig rijen geplukt en staat de teller op ruim 4100 kilogram witte druiven. Een mooi resultaat, ondanks de hagel en de droogte gedurende het groeiseizoen.
Als we een proefglas nemen zijn de eerste impressies veelbelovend: we ruiken een diepe, aromatische geur. Het wordt ongetwijfeld weer een lekker frisse wijn, wat richting typische Chardonnay, vermoeden we, net als de editie van 2015.
Nog nooit kwam de oogst zó vroeg in het seizoen, en de noodzaak van pluk met de hand maakte de tijd al helemaal kort een ploeg samen te stellen. Grote dank dus aan Ronald, Riet en Liesbeth, die ons fantastisch uit de brand hielpen.