19 maart 2012

Oogst 2011 klaar voor botteling

De oogst van 2011 was overvloedig. Nog nooit oogstten we zoveel druiven op Bellevue.

De Cabernet franc en de Merlot vulden met gemak zelfs twee cuves van 30 duizend liter.

Net als vorig jaar werd onze derde rode druif Cot (Malbec) te licht bevonden voor een plaatsje in de cuve. Wijnmaker Laurent Duchêne gebruikte de in onze streek niet veel aangeplante Cot echter met plezier voor een roséwijn van de cave. “Hij is onvoldoende rijp voor rode wijn, maar de frisse zuren passen mooi in de rosé”, licht hij toe.

De proefmonsters uit beide rode cuves die duidelijk van elkaar verschillen door verschillende verhoudingen Merlot-Cabernet Franc konden Laurent noch ons echt bekoren. Zit het hem in de kwantiteit die spreekwoordelijk ten koste gaat van de kwaliteit?

“Dat hoeft niet”, zegt Laurent (rechts op de foto). “Waarschijnlijker is dat 2011 anders dan 2010 in onze streek een wat a-typisch jaar is. Op Bellevue viel het nog mee maar we hebben bijvoorbeeld juist in de oogstweken veel last gehad van schimmel die afkwam op het sap nadat het vlindertje vers de la grappe de rijpe druiven had lek geprikt.”

Op een mooie dag eind februari schotelt Laurent ons en de hele equipe die even een uurtje vrijnam van takkentrekkerij en opbindwerk een mooi staaltje blending voor. “Ik heb vorige week gewerkt aan een assemblage van jullie wijn”, zegt hij enthousiast.

Met een proeffles van de ene cuve vult hij een maatbeker voor tachtig procent. Met de fles uit de andere cuve vult hij de zaak aan tot honderd procent. Na zorgvuldig schudwerk krijgen we allemaal een bodempje van de rode wijn 2011.

En warempel, waar de beide afzonderlijke cuves geen fijn huwelijk oplevert tussen Merlot en Cabernet franc en kersenfruit, een bittertje, wat peperigs afzonderlijke impressies bleven, werden we op slag enthousiast van Laurent’s mix. We ontwaren een mooie geur vol kersen (Merlot), in de mond gevolgd door een aanhoudende en zuivere smaak van zwarte bessen (Cabernet franc).

Nog opmerkelijker is dat andere samenstellingen, bijvoorbeeld de helft uit de ene en de helft uit de andere cuve geen mooi samengaan bewerkstelligt, zo blijkt. Tachtig-twintig is precies goed.

Later dit jaar kunnen jullie de rode wijn uit 2011 proeven. Dit voorjaar zetten we wel de nieuwe witte wijn op fles en zullen we jullie hem als primeur op een extra proeverij in april of mei voorschotelen. De witte wijn - een derde van Bellevue, tweederde van de buurman - valt dit jaar meer ‘Chardonnay’ uit, met name meer doordat we meer geur en smaakimpressies van geel fruit ontwaren.

Helaas, helaas zijn dit de twee laatste cuves van Laurent die op fles worden gezet. De man die gedurende zes jaar met veel passie zesmaal onze eigen kleine Bellevue-wijn maakte op de grote cave, vertrekt bij de cave. Hij gaat in de Cognac-streek werken, waar zijn vrouw vandaan komt. Zij gaat haar vader opvolgen.

Laurent, millefois merci pour le travail pour Bellevue! En nu maar hopen dat we net zo’n vurige voorstander van ons project als zijn opvolger treffen.