02 maart 2012

Barre winter, ook in Zuid-Frankrijk

Net als Nederland was Zuid-Frankrijk in februari in de ban van de winter. Voor mediterrane begrippen was er sprake van extreme temperaturen van 14 graden onder nul in de nacht. Overdag vroor het vier tot vijf graden.

“Daarbij maakte de harde wind dat het aanvoelde als min twintig, horrible!”, vertelt Abdel. Alsof dat nog niet genoeg was, stond onze trouwe snoeier daarbij op sommige dagen nog tot zijn knieën in de sneeuw. “Ik ben een paar keer onverrichterzake naar huis gegaan”, zegt hij.

De extreme winterperiode hield drie weken aan en zette de boeren in de streek op fikse achterstand met hun snoeiwerkzaamheden.


Wie wel flink aan de bak konden, waren de loodgieters en aannemers. Veel huizen kampten met gesprongen waterleidingen. Op Bellevue is helaas de stokoude centrale verwarmingsketel (op diesel) kapotgevroren. Jammer, maar niet rampzalig, want we stoken al twee jaar vrijwel volledig op hout.

Toen wij half februari aankwamen voor het voorjaarswerk, was het ergste leed geleden. De eerste dagen was het ’s ochtends nog flink koud. De volle zon en de geringe wind maakte echter dat we flink voortuit konden.

Als bewijs van het mooie en warme weer smolt gedurende deze eerste week een flink blok ijs in onze regenton tot een kunstzinnige creatie (foto boven).

Ook de natuur staat voorlopig flink op achterstand. Voor het eerst in jaren zien we niet de fraaie amandelbloesem aan de 130 jaar oude boom in de tuin bloeien. We moeten het doen met de herinnering aan vorige jaren (foto onder).