16 december 2020

Een snellere 'Corona-snoei'

Raar jaar, vreemd jaar, afstand bewaren, niet normaal. Alles wat wordt beweerd over de pandemie van 2020 in de grote wereld, is ook op de kleine wijngaard Bellevue van toepassing.

We zagen het met de juni-equipes en met de oogst.

Omdat we denken dat we voorlopig nog niet van corona af zijn, besluiten we dit jaar een ‘snelle’ snoei voor de jaargang 2021 uit te voeren. Althans voor ongeveer de halve wijngaard – de Chardonnay en natuurlijk de nieuwe aanplant van de Gewürztraminer en Chardonnay vertroetelen en snoeien we zoals het hoort, net als een veld Merlot, dat zowel in de rosé als (vaak) in de Cuvée Maarten belandt.

In de rest van de gaard laten we de planten met de machine kort snoeien. De oude baguettes blijven dus in stand. Wel lopen we elke plant met het snoeimes na om de twee baguettes en de twee coursans voor de toekomst vrij te knippen.

À vue

Deze, vooruit, ‘cornona-snoei’ scheelt ons straks voor meer dan de helft van werk aan de ramasse, (geknipte oude baguettes wegtrekken) en attache (het vastmaken van de nieuwe baguettes aan de ijzerdraden). We denken namelijk dat het zeker tot half februari niet verantwoord is om gedurende twee weken met twee teams van tien tot twaalf mensen in het huis te bivakkeren en in grote groepen te werken.

We hopen dat we twee of misschien zelfs drie kleine teams kunnen samenstellen, die per auto komen en gaan. Maar zoals vaker dit jaar: niets is zeker. Of, zoals de Fransen zeggen: on navigue à vue ('we varen op het zicht').

De nazorg van de machinale snoei blijkt nog een heel karwei. Dus staan we vanaf half december met zijn tweeën samen meer dan honderd mensuren op de meer dan drie hectaren te werken. Net als bij de gewone snoei moet je toch heel precies de toekomst van de plant voor ogen houden. Geen nieuwe loten naar onder laten wijzen of het gangpad in. We kiezen ze zoveel mogelijk in het hart van de plant, de uitlopers fier omhoog.