08 maart 2021

Ook dit voorjaar werken met kleine 'Corona-teams'

Zoals we al een poosje zagen aankomen vanwege de aanhoudende corona-pandemie, is het ook dit voorjaar niet verantwoord om met de vertrouwde grote teams door de wijngaard te stuiven.

We kozen vorig najaar daarom al voor een minder grondige, machinale snoei, die we in december snel 'bijpuntten'.

Dat scheelt nu enorm veel ramasse- en attache-werk, want de oude baguettes zijn intact gebleven. De palen en draden – de hardware ofwel het korset waarop de druiven tijdens het groeiseizoen steunen – behoeven daarentegen wel de volle aandacht.

Houtrot

Het valt mee dit jaar. Er zijn minder ijzerdraden gebroken doordat er niet is gesnoeid. En ook met de palen hebben we mazzel. We tellen ‘slechts’ een stuk of zestig gebroken exemplaren.

Misschien werkt ook mee dat we intussen in de gaten hebben welke plekken de hevigste afwisseling tussen nat en droog kennen. Daar rotten de houten paaltjes het meest – net als bij de houtrot aan heipalen in steden op de veengrond in Nederland. Daarom vervangen we die door metalen exemplaren. Met de hulp van Herbert en Jan klaren we de klus binnen een week.