22 juli 2021

Max met pensioen

Het is een naam die eigenlijk te weinig is gevallen op deze blog, maar Max Haefliger, directeur van Biocivam, de coöperatie van biologische boeren, en voor ons al vele jaren een waardevolle adviseur, ging gisteren met pensioen.

Zijn intussen omvangrijke team bereidde hem een emotioneel afscheid, met vele speeches, een aperitief, hapjes en een grillade (barbecue). We redener er graag 50 kilometer voor naar het oosten.

Biocivam werd 30 jaar geleden opgericht door Max en twee vrienden. Er was in die tijd helemaal niets geregeld voor bioboeren, geen contacten met leveranciers van biozaad, bio-veevoer. Er was amper wetenschappelijk onderzoek, hooguit wat houtje-touwtje-proeven in het veld. Elke bioboer rommelde zelf maar wat aan.

Verbinder

Dankzij Max is er nu structuur en veel faciliteiten, zo bleek onder meer uit een spontaan toespraakje van een onderzoekster van INRA in Montpellier, het 'Wageningen' van Frankrijk. Een aantal mensen had wat voorbereid, maar velen grepen ook spontaan de microfoon, die het niet deed, zoals vaker op Franse feestjes.

Uit die verhalen kwam precies naar voren wat wij ook zo bijzonder vonden – en vinden – aan Max. Hij is een verbinder, een communicator, een optimist. Met een onmiskenbaar en charmant accent – hij komt oorspronkelijk uit Duits-Zwitserland – loste hij ook voor ons allerlei problemen op.

Zo bracht hij ons in contact met een geitenboer die stro zocht. Speciaal voor ons zette hij een ingewikkelde rotatieteelt op met biologische tarwe, zonnebloemen, linzen, erwtjes -- die helaas door gebrek aan werkkrachten niet goed slaagde. Dus verzon Max rond 2009 als opvolger de teelt van luzerne, inclusief Thierry Bonhomme.

De laatste jaren hielp hij ons met belastingzaken en vulde hij samen met ons de formulieren voor de ingewikkelde machinerie van de Europese landbouwsubsidie in.

Merci Max!