28 juli 2021

Zomersurveillance zonder stress

Anders dan in het door overstromingen en andere nattigheid geteisterde Nederland en België, is het in Zuid-Frankrijk vertrouwd warm en droog.

Een fijn onweer met een millimetertje of 20 regen zou intussen welkom zijn om de planten te verfrissen en de rijping van de druiven te bevorderen.

Want wat hangen er veel trossen aan dit jaar! Al die druiven mogen niet door gebrek aan water in hun afrijping worden geblokkeerd. Op dit moment is er gelukkig nog voldoende -- het natte voorjaar, en de droge, stabiele periode van de bloei, hebben voor reserves gezorgd.

Op het weer hebben we geen invloed. Maar verder doen we in de zomer wat we kunnen.

Vertrouwd

We schoffelen, stoppen uitgewaaide takken tussen de ijzerdraden, brengen hier en daar de draden een etage omhoog en voeren de ondersnoei nog maar eens uit. Ach, het is het vertrouwde zomerwerk: surveilleren zonder stress.

Speciale aandacht krijgen de nieuwste veldjes. De 0,7 hectare Chardonnay en Gewürztraminer uit 2018 en de 0,25 hectare Cabernet franc van dit voorjaar. De jonge planten wortelen nog niet diep, dus al het onkruid dat mee drinkt en eet uit de bodem schoffelen we weg.

Met onze geweldige elektrische schoffel – hij kost een paar centen maar dan heb je ook wat – trillen en frezen we de kleinste onkruidjes eruit. Distels steken we er uit en beginnende 'kweek' (chien dent) en pispotjes (haagwinde) drukken we meteen de kop in.

Wel een stofbende, trouwens, met de allengs toch al wat droger wordende toplaag van de bodem.