24 juli 2021

Veevoer voor de nieuwe aanplant

Op de plek waar we volgend jaar een klein veldje Cot gaan aanplanten, pal naast de nieuwe Cabernet franc, staan plotseling metershoge stengels.

Het gewas, met een mais-achtig uiterlijk, blijkt Sorghum, een van oorsprong Afrikaans graan. Veel boeren verbouwen het hier als veevoer.

Maar regisseur Pascal heeft er een andere bedoeling mee. De dicht op elkaar gezaaide planten houden het onkruid buiten de deur. De diepe penwortels van de Sorghum zorgen bovendien voor beluchting van de bodem.

Op deze zaterdag verhakselt Pascal het gewas met zijn enorme tractor tot moes. Als compost blijft het spul op de bodem liggen.

‘De oude stengels lopen hierna nog een keer uit. In september maai ik de zaak nog een keer en dan ploegen we in de winter al het groene spul onder de zoden en hebben we mooie compost,’ zegt Pascal.

Om dezelfde reden zaaiden we op het nieuwe veld Chardonnay in 2017 bijenbrood (Phacelia, of facélie). Een betere start kunnen we nieuwe aanplant niet geven.

En dan is er ook nog een mooi kringloopplan. Op het gerooide Bonnemaison-veldje gaan we gerst en haver zaaien. Met het zaad van beide granen zaaien we over twee jaar de banen tussen de wijnranken in, en maaien en ploegen dat spul dan ook in de bodem als compost.