01 oktober 2021

Experiment: Cuvée Maarten gaat 'wild gisten'

Afgelopen zomer werd duidelijk dat Bellevue te groot is geworden voor het experimenteerbedrijf Domaine de Cazes, waar wijnmaker Philippe zich al sinds 2012 met passie bekommert over onze handgeplukte druiven. De zeer grote Cave Vendéole blijkt vaak juist een maatje te groot voor ons.

Vendéole heeft nu wel een speciaal ‘bio-atelier’ ingericht voor het langzaam groeiende aantal bioboeren in de streek met Bellevue in de voorhoede. Dat bio-atelier willen we uitproberen, dus zien we voor het eerst sinds tien jaar af van handgeplukte oogst.

We kunnen het echter niet laten toch iets met de hand te oogsten en een klein experiment voor te stellen. Bij Matthieu en Frank, twee jonge onafhankelijke wijnmakers niet ver van Bellevue, mogen we 450 kilogram rijpe Merlot-druiven en 450 kilogram Cabernet Franc brengen. Appeltje-eitje voor een team van vier plukkers (merci Mylène en Pien!) -- binnen een dag was de klus geklaard.

Bij Matthieu en Frank worden de druiven bij wijze van experiment niet vergist met toegevoegde biologische gisten maar met de 'wilde gisten' die van nature op de schilletjes en steeltjes voorkomen. De gisten die rondzweven in de aandoenlijk ouderwetse wijnkelder van Matthieu en Frank zullen deze experimentele Bellevue-Cuvée Maarten nog een handje helpen, zoals bananen op een fruitschaal op zeker moment 'spontaan' vergisten met gisten uit de lucht.

Wordt vervolgd!