Behalve de wijngaard van acht hectare is het landgoed Bellevue gezegend met twintig hectaren graanvelden, waarvan acht in pacht. Het leuke daaraan is dat deze velden volkomen biologisch zijn. Kunstmest is taboe en er wordt geen molecuul bestrijdingsmiddel gebruikt.
Waar conventionele boeren elk jaar zonnebloemen afwisselen met wintertarwe en het jaar erop omgekeerd, hebben wij met adviezen van graanspecialisten gedurende zes jaar geprobeerd met intrigerende rotatieschema’s van erwtjes, zonnebloemen, linzen, wintertarwe, klaver, wikke en gerst de beginselen van de biologische teelt recht te doen. Klaver, linzen en wikke zijn erkende groenbemesters die stikstof uit de lucht omzetten in de essentiële meststof nitraat.
Toch zijn we er na vijf jaar achtergekomen dat we te weinig tijd hebben om de graanteelt goed te organiseren. Ons hoofddoel is immers de wijngaard. En dat vreet al sloten energie en tijd.
Vandaar dat we besloten hebben alle velden in te zaaien met luzerne, een mooi frêle eiwitrijke klaver die minstens drie jaar achtereen goed gedijt. Wij blijven daar biologisch boeren. Er komen in gunstige omstandigheden twee sneden per jaar af. We hebben Thierry Bonhomme gevonden om de luzerne precies op tijd te maaien en in balen te pakken. Hij heeft zelf belang bij een voor biologische teelt onontbeerlijke goede timing. Want hij gebruikt de luzerne voor zijn 130 biologische schapen en 80 biologische koeien.
En wij hebben er nu drie jaar geen omkijken meer naar. Als het goed is…
Tja, wat moeten we er intussen nog van zeggen? Voor het vijfde achtereenvolgende jaar zijn we erin geslaagd om met hulp van een grote groep mensen vrijwel alle winterwerkzaamheden te verrichten. En dat in ruim twee weken.
Tijdens de kerstperiode proeven we regelmatig de nieuwe Bellevuewijnen. De oogst van 2009 ontwikkelt zich gestaag in het vat. Niet alleen de monsters van de rode Bellevue, met daarin merlot, cabernet franc en cot (malbec), maar ook de chardonnay onderwerpen we aan serieus onderzoek.
Het aantal slijterijen dat Bellevue-wijn in het assortiment opneemt groeit gestaag.
Hij, of vooral zij, schijnt vreselijk te stinken: de Upupa epops, ofwel de hop.
Terwijl in Nederland iedereen in het oranje loopt, houden wij ons op Koninginnedag bij de Cave de Malepère bezig met rood. De rode Bellevuewijn 2008 wel te verstaan.
Terwijl de trotse eigenaars van Bellevue al om half negen de eerste fles proefden met wijnmaker Laurent Duchêne, waren in en om de kleine ruimte in de camion een stuk of acht mannen in de weer om het project tot een goed einde te brengen. Na drie uur ratelen en rammelen is het karwei geklaard. De wijn van 2008 zit onder de (kunststof) kurk. Hij is voor honderd procent gemaakt van druiven van Domaine de Bellevue en heeft een zeer lichte filtering met foraminiferen (minuscule rivierdiertjes met een skelet van kiezel) ondergaan.
Het begint intussen een heuse traditie te worden. Gedurende drie weken rondom de krokusvakantie is het een drukte van belang op Bellevue. In wisselende ploegen helpt een twintigtal mensen mee om al het handmatige winterwerk voor elkaar te krijgen.
De wijngaard staat er keurig in het gelid bij en het wachten is op het begin van het groeiseizoen, waarbij de eerste sapstroom de planten uit de winterslaap zal doen ontwaken.