30 mei 2024

Cuvée Maarten bij The Winespot

Net als vorige jaren reserveren Paolo en Felipe, eigenaren van The Winespot, de populaire wijnhandel in De Baarsjes, ruimte in hun schappen voor de jongste jaargang van Bellevue Rouge Cuvée Maarten.

Zoals altijd zijn ze wat kritisch over ons etiket, maar over de wijn zijn ze lovend. Cuvée Maarten 2022 is bijzonder rijp, een mooie mix van Merlot, Cabernet Franc en Cot, vindt Felipe.

'Gulle wijn'

‘Lekkere gulle rode wijn van Nederlandse wijnmakers’, staat er op het handgeschreven label dat hij om de fles heeft gehangen. ‘Lekker fruitig, soepel en vol van smaak, met een kruidig randje. Lekker bij boerse gerechten met bonen, tomaat en worst.’

Vanaf vandaag staat de Cuvée Maarten in de kast, voor de schappelijke prijs van €8,95 per fles.

20 mei 2024

Circulaire kastanjepaaltjes

Toen we in 2018 drieduizend jonge Chardonnay-plantjes aanplantten, en zo het Chardonnay-areaal verdubbelden, kreeg elk plantje een klein kastanjepaaltje naast zich.

Hun belangrijkste functies waren om de schriele, dunne stammetjes van de jonge wijnplantjes de eerste jaren recht overeind te houden en ze te beschermen tegen de scherpe messen van de schoffelmachine.

De paaltjes hebben hun taak naar behoren verricht, al moesten we ze meerdere keren per jaar weer rechtop zetten omdat de schoffelmachine ze omver gooide. Voor zover bekend is echter geen enkel plantje gesneuveld.

Nu, meer dan vijf jaar later, zijn de Chardonnaystammen sterk genoeg en staan ze keurig recht. Dus halen we de bijna 3000 paaltjes weg, kloppen ze uit en stapelen ze in de hanger. Het resultaat ziet eruit als een enorme egel die zijn stekels opzet.

De paaltjes liggen te wachten op nieuwe bestemmingen. De beste exemplaren zullen we hergebruiken in de wijngaard, de slechtere kunnen misschien dienen als bekleding van een nog te bouwen schuurtje. Sommige licht verrotte paaltjes zijn nog te kloven tot prima aanmaakhoutjes voor de houtkachel en de open haard.

18 mei 2024

Extra aandacht voor jonge cot en cabernet franc

We proberen onze eigen jonge aanplant een droomstart van hun lange leven te geven: we geven ze rechte paaltjes en strakke draden, en doen er alles aan om de stammetjes zo recht mogelijk op te leiden -- tot strakke tie-ribs aan toe.

Maar ook de jaren erna blijven we ze vertroetelen, bijvoorbeeld door zo grondig mogelijk te schoffelen en zo concurrerend onkruid weg te halen. Vooral kweekgras (chien dents) proberen we van meet af aan uit de druivenrijen te houden.

Op twee ieniemienie perceeltjes van elk een kwart hectare, bij elkaar amper een voetbalveldje, staan sinds 2021 jonge planten Cabernet franc en sinds 2022 Cot. Het zijn twee druivensoorten die we belangrijk en lekker vinden in de assemblage van onze Bellevue Rouge Cuvée Maarten. In de jaren dat we rosé maakten (we hopen dat in 2025 weer te doen) gaven Cabernet franc en Cot die wijn ook iets extra’s, een peps (power) aan het fijne zomerdrankje.

Belangrijk dus dat we ons kweekvijvertje voor nieuw talent goed verzorgen. En daarom stonden we vanaf half mei weer ouderwets met de pikhouweel te hakken.

We gebruikten deze periode ook om, samen met met Riet, Elly en Liesbeth, de oude, ongesnoeide Chardonnay met veel aandacht op te binden.

14 mei 2024

Daar is ie dan: de nieuwe chardonnay!

De oogst van de Chardonnay was vorig jaar van een uitstekende kwaliteit en overvloedig van opbrengst. Goede uitgangspunten dus voor wijnmakers James (l.) en Margaux. Daarna was aan hun de taak er ook echt een fijne wijn van te maken.

We proefden al van het vat in december en in februari, maar vandaag ging de zaak dan eindelijk op fles.

Het resultaat is perfect! Fijne aroma’s en toch gelukkig ook altijd die frisse citruszuren.

Margaux snapt het project Bellevue en is ambitieus. ‘We gaan de wijnen steeds verbeteren’, zegt ze.

Voor eind juni organiseren we speciaal voor onze abonnees een kleine extra proeverij.

29 april 2024

De eerste ondersnoei

Vorige week begonnen Marijke, Monique en Yolant aan de ondersnoei van de altijd uitbundige uitlopers, de immer springerige Merlot-planten het eerst.

Het is belangrijk om zijtakken die laag aan de stam ontspringen, tot zo'n veertig centimeter boven de grond, vroeg weg te snoeien. Ten eerste zullen deze takjes nooit druiven dragen, en door ze te snoeien voorkomen we dat de plant energie verbruikt anders dan voor de hogere loten waaruit we later de baguettes en de coursans (reserveloten) zullen kiezen.

Een andere reden heeft te maken met het sinistere duo valse en echte meeldauw. Deze twee schimmelsoorten kunnen de jonge uitlopers gebruiken als een soort ladder om de hele druivenstruik te beklimmen en aan te vallen. Ze tasten de vruchtbeginsels (die later de druiventrossen vormen) aan.

Met de hand

Veel boeren doen de ondersnoei met chemische middelen of ze branden de boel eraf. Wij doen het al 20 jaar met de hand.

Na vijf dagen arriveerden Ief, Jorie, Marian, Gemma en Nicole om het werk af te maken. Na anderhalve week is het hele areaal van ruim 7 hectare Bellevue voor de eerste ondersnoei onder handen genomen. De druif is een vlijtige plant, en zal tot half juli ongewenste uitlopers blijven maken. We zullen dus nog minstens één, en bij de Merlot waarschijnlijk twee keer, door de wijngaard moeten voor een herhaalde ondersnoei.

01 april 2024

Bienvenu Gewürztraminer!

Geen aprilgrap: de eerste editie Franse Gewürztraminer van Domaine de Bellevue is in Nederland aangekomen.

Voor het eerst hielden we afgelopen najaar de Gewürz-druiven van het in 2018 geplante veldje apart, en wat een verrassend product is het geworden.

Een fijne karakteristieke neus van kruiden, bloemen en vrucht als lychees, mooi dik sap met een lange afdronk. Sommige mensen noemen Gewürztraminer zoet, en dat is begrijpelijk omdat de wijn zeer aromatisch en kruidig is. In het imago speelt ook mee dat deze druif heel geschikt is om zeer laat te oogsten, liefst na mist en nachtvorst. Zeer geconcentreerd kan het dan als peperdure Eiswein zoetige desserts begeleiden. Zover is het bij ons nog niet, alleen al om de simpele reden dat we niet weten hoe je dessertwijn moet maken.

Onze Gewürztraminer 2023 is een fraaie aperitiefwijn geworden, die bovendien dagen goed blijft in de koelkast. Maar ook bij een erop volgende maaltijd met Oosters gekruide salades (soja) of vissalades, sushi of tonijn kun je gerust een glas schenken.

Al onze abonnees kunnen het komend najaar zelf proeven, want ze vinden dit jaar één fles Gewürz in hun wijnpakket.

23 maart 2024

Seksdozen tegen vlinderschade

Nog een jubileum dit jaar: al tien jaar gebruiken we een biologische bestrijdingsmethode om twee voor onze druiven schadelijke vlindersoorten onder de duim te houden.

Elk jaar proberen we door middel van 'seksdozen', die de geur van vrouwelijke vlindergeslachtshormonen nabootsen, vijf maanden lang het seksfeest van de twee vlindersoorten te verstoren. Dit om te voorkomen dat de vrouwtjes bevruchte eitjes leggen in onze druiven. Daardoor hoeven we niet met chemische middelen steeds weer nieuwe generaties vlinders weg te spuiten.

Helaas wordt deze sexual confusion de laatste twee jaar om nog onduidelijke redenen wat minder effectief. Zouden de vlinders leren om nep van echt te onderscheiden?

21 maart 2024

Uitvallende jonkies snel vervangen

De laatste jaren vervangen we op steeds meer percelen oude planten door jonge exemplaren, maar niet al die jonkies slaan voor de volle honderd procent aan.

Ondanks onze intensieve verzorging, zoals schoffelen en behandeling tegen hertenvraat, leggen in de eerste jaren nog geregeld een aantal jonkies het loodje.

Gaten

Om te voorkomen dat er al vroeg gaten vallen in onze strakke rijen wijnranken, vervangen we de niet goed groeiende planten zo snel mogelijk door nieuwe exemplaren. Die houden we scherp in de gaten. Over een paar jaar zie je het verschil niet meer.

20 maart 2024

Veldjes Merlot-planten gerecycled

Vandaag sloeg het laatste uur voor planten op twee oude veldjes Merlot, één direct voor het huis en eén langs de weg: ze worden gerooid.

De Merlot-planten direct voor het huis (0,7 hectare geplant in 1997) en langs de weg (1,2 hectare uit 1996) liepen de laatste jaren danig in aantal en bloeikracht terug. Ondanks onze inspanningen waren de veldjes al een tijd niet meer rendabel.

Het besluit om de velden te rooien leidde ons tot een heus lange-termijnplan. Het natte, noord-oostelijk geëxposeerde veld voor het huis laten we eerst een flinke tijd braak liggen. Voor daarna denken we over een plan met een aantal meeldauw-resistente rassen, wijnbouw zonder machines, en, meer heuvelaf, mogelijk fruitbomen en groentes.

Sorgho

Het langwerpige veld langs de weg rooien we in de loop van drie jaar. Dit jaar dus de eerste 0,4 ha. Het zal dit voorjaar diep worden geploegd en ingezaaid met sorgho, een stikstofbindend, diep wortelend, eiwitrijk gewas waarvan het meel in Afrika tot brood wordt gebakken. Hier zou een minder edele sorgho-variant als veevoer kunnen dienen, maar dat gaan we niet doen. Alle door de sorgho-planten geproduceerde eiwitten, vezels en voedingsstoffen worden in het najaar ondergeploegd. Na 25 jaar wijnbouw heeft de bodem behoefte aan herstel en extra voedsel.

Daarna is het plan om drie druivenrassen te planten. Volgend jaar allereerst Cabernet Franc, een stoere 'steundruif', pal naast de Cabernet Franc die in 2021 werd aangeplant. Samen vormen ze dan een mooi perceel van 0,75 hectare.

De 0,4 hectare die het jaar erna wordt gerooid, vervangen we mogelijk door Gewürztraminer en Chardonnay. In 2027 wordt de laatste 0,4 hectare dan weer nieuw geplant met Merlot.

Kleinere wijngaard

Zo bouwen we stap voor stap aan een vernieuwde, kleinere wijngaard op de minst droge percelen van ons gebied, met voldoende witte en rode druiven voor rosé (ja toch, hopelijk toch weer eens ooit?) en rode Cuvée Maarten Malepère.

Voordat de machtige machine vandaag kwam om de oude Merlot-stronken te ontwortelen, hadden we eerder met de motorkettingzaag alle souches al tot 20 centimeter boven de grond afgezaagd. De oude stronken verdwenen gedroogd, samen met de slechtste acaciapalen, de kachel in. De beste paaltjes gebruiken we opnieuw. Zo is de cirkel weer rond.

08 maart 2024

Skoda genaturaliseerd tot Franse bedrijfsauto

Het duurde even, maar de Skoda van Ief en René is genaturaliseerd tot een Franse bedrijfswagen voor Domaine de Bellevue.

In Nederland stapten Ief en René in augustus over op een volledig elektrische auto. Maar de oude trouwe Skoda-diesel, met 330.000 kilometer op de teller, reed nog steeds als een zonnetje en kan nog goed dienen als boodschappenwagen, taxi en transporteur van hout en andere vracht in en rond de wijngaard.

Daarnaast is het handig om, als we met de trein vanuit Nederland naar de wijngaard reizen, daar toch nog vervoer te hebben.

Daarvoor moest de Skoda wel officieel worden geëxporteerd, van Franse nummerplaten voorzien en in Frankrijk verzekerd. En dat bleek makkelijker gedacht dan gedaan. Eind december dienden we in Frankrijk een officieel verzoek in, en vandaag is het dan eindelijk zover. De Skoda is een Franse auto geworden.

Afhankelijk

De afgelopen maanden beseften we goed hoe afhankelijk we zijn van een auto op de wijngaard. Het Bellevue-managementteam dankt iedereen die het afgelopen kwartaal zijn of haar auto leende of ons vervoerde: buren Gary en Viviane, Annemiek en Tesla, dorpsgenoten Wilfried en Corine, regisseur Pascal en dochter Morgane.