

Vriendinnen van Ief laten zich wederom niet onbetuigd en genieten en passant van het milde najaarsweer op de fiets.
Merci Marian, Nicole, Elly en Monique!
Vriendinnen van Ief laten zich wederom niet onbetuigd en genieten en passant van het milde najaarsweer op de fiets.
Merci Marian, Nicole, Elly en Monique!
"We nemen 'm," klonk het in de sfeervolle winkel in Amsterdam, die door veel cafés en restaurants in Amsterdam en Utrecht wordt gebruikt om goede wijn in te kopen.
Nu de horeca na diverse lockdowns weer volop open is, zal deze editie van Cuvée Maarten dus ook weer een plaatsje krijgen op diverse wijnkaarten van Vleck’s clientèle. In de winkels van Vleck betalen klanten een mooie prijs van €10,00 per fles.
We verbranden de stronken ter plekke in een knetterend en verzengend heet vuur. Zo verminderen we het risico dat ziektekiemen als schimmels en ‘fytoplasmen’ oversteken naar het naastgelegen jonge veldje, dat de komende jaren stukje bij beetje een steeds groter aandeel in de succesvolle Chardonnay Bellevue zal hebben.
Dit jaar noteerden we tijdens de oogst al meer druiven in de jonge aanplant dan op het oude veld.
Om de jonge plantjes minder kwetsbaar voor schimmels te maken en ze te dwingen om zich nog voor komend najaar nog wat op te richten, geven we ze een frisse knip- en scheerbeurt.
Het afgeknipte loof laten we achter op het land. Het zal langzaam composteren in de bodem, samen met het onkruid dat we deze weken nog weg schoffelen.
Vendéole heeft nu wel een speciaal ‘bio-atelier’ ingericht voor het langzaam groeiende aantal bioboeren in de streek met Bellevue in de voorhoede. Dat bio-atelier willen we uitproberen, dus zien we voor het eerst sinds tien jaar af van handgeplukte oogst.
Bij Matthieu en Frank worden de druiven bij wijze van experiment niet vergist met toegevoegde biologische gisten maar met de 'wilde gisten' die van nature op de schilletjes en steeltjes voorkomen. De gisten die rondzweven in de aandoenlijk ouderwetse wijnkelder van Matthieu en Frank zullen deze experimentele Bellevue-Cuvée Maarten nog een handje helpen, zoals bananen op een fruitschaal op zeker moment 'spontaan' vergisten met gisten uit de lucht.
Wordt vervolgd!
En dan is er toch weer de droogte die de oogst dit jaar bedreigt.
Na een natte winter en een koel voorjaar leek er lange tijd niets aan de hand in de streek, zeker niet op de hooggelegen heuvels van Bellevue. De nachtvorst die in april voor grote schade zorgde in de Bourgogne en in de Bordeaux, en ook in Languedoc verlies van jonge vruchtjes veroorzaakte, ging aan de deur van Malepère voorbij. Mei en juni brachten voldoende vocht, niet te veel (risico op de meeldauw-schimmel) en niet te weinig (droogte).
Volgens de boerenwijsheid van Arzens en omstreken valt er rond 14 juli een flinke onweersbui vallen, en zo niet dan toch uiterlijk 14 augustus, maar beide bleven dit jaar uit. Onze druiven konden lang interen op de vochtvoorraad in de bodem, maar nu zien we de eerste verschijnselen van droogtestress: krullende bruine bladeren en zachtjes krimpende druiven. Op zichzelf niet zo erg – ‘blad zat’ zou je kunnen zeggen - maar begin deze maand begonnen we ons toch zorgen te maken over de afrijping en de laatste procentjes suiker die nodig zijn voor fijne wijn.
In de Cot (Malbec) pakt de plensbui minder goed uit. Cot heeft een heel dun schilletje en na de buien staan de druiven op knappen. Trossen kunnen uit elkaar klappen alleen al door de trillingen van de oogstmachine. Zo erg wordt het niet, maar de allengs vervroegde oogstdatum resulteert wel in een nogal lage alcoholgraad. En anders dan bij de wit en rosé streven we bij onze rode wijn juist naar wat meer alcohol.
Op de alweer zeventiende proeverij hadden we liefst drie wijnen openstaan: de Chardonnay 2020, de Rosé 2020, en ook een nog zeer jonge Cuvée Maarten 2020 (Cave Vendéole had per abuis niet de 2019 over laten komen). De rode 2020 bleek een veelbelovende wijn maar nog wel piepjong. Hij komt beter tot zijn recht als de fles eerst even open staat.
De gasten werden zoals gebruikelijk bijgepraat door Ief over weer een jaar boeren in Frankrijk en wijn-handelen in Nederland; over dat de 225 abonnees met zo'n 3000 flessen een belangrijke pijler onder Bellevue blijven, over hoe Bellevue Rosé 2020 meteen tot ‘wijn van de maand’ was benoemd door The Winespot, en over hoe we de etiketten op de Bellevue-flessen een slagje stoerder hebben gemaakt. En dat de kennismakingsdoos en kadodoos nog steeds populaire ‘instappers’ zijn.
We stonden stil bij het overlijden van Nardy, bij het werken met vrijwilligers in kleinere ‘corona-proof-teams’, bij de vaste werkzaamheden als snoei, ramasse en attache en natuurlijk bij de nieuwe aanplant van een klein veld Cabernet Franc. Ook vertelden we dat we niet alleen al vijf jaar volledig biologisch werken, maar dat we tal van extra maatregelen nemen om de bodem van onze wijngaard met compost te verbeteren, met als doel een betere voeding en betere weerbaarheid tegen zowel droogte als wateroverschot.
Genieten maar weer van de nieuwe Bellevue-wijnen!
Update: intussen is ook de pallet Cuvée Maarten 2019 in Nederland gearriveerd!
Onze wangen blozen met de kleur van rijpe rode druiven bij het lezen van de klinkende aanbevelingen van onze nieuwe Chardonnay en Rosé. Beide wijnen staan zondag 12 september open op de jaarlijkse proeverij voor onze abonnees.
Chardonnay 2020
The Winespot, Amsterdam, op hun charmante handgeschreven kaartje om de flessenhals: 'Lekkere Chardonnay uit de Carcassonne (maar ook een beetje uit de Baarsjes), met frisse tonen van citrusfruit, appel en witte bloemen. Opwekkend fruitig, lekker droog, zuiver en slank, met een fijne, dorstlessende frisheid en een aangename afdronk. Biologisch, handgeplukt fruit. Lekker als aperitief, bij salades, gebakken visje, mosselen, zuurkool.'
Grapedistrict: 'Interessante neus met witte perzik, bloesem, citrus. Goede grip, fijn sap, prima balans tussen zuren en bitters! Weinig typiciteit van Chardonnay' [dat vatten we op als een compliment]. 'Lekker glas wijn.’
Rosé 2020
The Winespot: 'Lekker boerse, frisse rosé uit de Languedoc. Heerlijk zomers, met hints van frambozen, aardbeien en rode bes. Mooi droog, verfrissend, aangenaam kruidig met een klein pepertje in de afdronk.'
Grapedistrict: 'Rijk rood fruit, met wat aardbeiengebak op de neus. Fikse structuur, behoorlijke bitters voor ‘de Nederlandse smaak’, maar zeker niet onaangenaam. Goede balans met veel rond fruit in de mond.'
Anders dan in het door overstromingen en andere nattigheid geteisterde Nederland en België, is het in Zuid-Frankrijk vertrouwd warm en droog.
Een fijn onweer met een millimetertje of 20 regen zou intussen welkom zijn om de planten te verfrissen en de rijping van de druiven te bevorderen.
Want wat hangen er veel trossen aan dit jaar! Al die druiven mogen niet door gebrek aan water in hun afrijping worden geblokkeerd. Op dit moment is er gelukkig nog voldoende -- het natte voorjaar, en de droge, stabiele periode van de bloei, hebben voor reserves gezorgd.
Op het weer hebben we geen invloed. Maar verder doen we in de zomer wat we kunnen.
Vertrouwd
We schoffelen, stoppen uitgewaaide takken tussen de ijzerdraden, brengen hier en daar de draden een etage omhoog en voeren de ondersnoei nog maar eens uit. Ach, het is het vertrouwde zomerwerk: surveilleren zonder stress.
Speciale aandacht krijgen de nieuwste veldjes. De 0,7 hectare Chardonnay en Gewürztraminer uit 2018 en de 0,25 hectare Cabernet franc van dit voorjaar. De jonge planten wortelen nog niet diep, dus al het onkruid dat mee drinkt en eet uit de bodem schoffelen we weg.
Met onze geweldige elektrische schoffel – hij kost een paar centen maar dan heb je ook wat – trillen en frezen we de kleinste onkruidjes eruit. Distels steken we er uit en beginnende 'kweek' (chien dent) en pispotjes (haagwinde) drukken we meteen de kop in.
Wel een stofbende, trouwens, met de allengs toch al wat droger wordende toplaag van de bodem.
Maar regisseur Pascal heeft er een andere bedoeling mee. De dicht op elkaar gezaaide planten houden het onkruid buiten de deur. De diepe penwortels van de Sorghum zorgen bovendien voor beluchting van de bodem.
Op deze zaterdag verhakselt Pascal het gewas met zijn enorme tractor tot moes. Als compost blijft het spul op de bodem liggen.
‘De oude stengels lopen hierna nog een keer uit. In september maai ik de zaak nog een keer en dan ploegen we in de winter al het groene spul onder de zoden en hebben we mooie compost,’ zegt Pascal.
Om dezelfde reden zaaiden we op het nieuwe veld Chardonnay in 2017 bijenbrood (Phacelia, of facélie). Een betere start kunnen we nieuwe aanplant niet geven.
En dan is er ook nog een mooi kringloopplan. Op het gerooide Bonnemaison-veldje gaan we gerst en haver zaaien. Met het zaad van beide granen zaaien we over twee jaar de banen tussen de wijnranken in, en maaien en ploegen dat spul dan ook in de bodem als compost.
Les Vignobles de Vendéole (2019)
Bellevue per 'drone' (2017)
Mise en Bouteille (2017)
Pluk! (2012)
De acacia-palen worden gekloofd (2010)