03 oktober 2021

Cabernet Franc geknipt en geschoren

De ruim duizend planten die we dit voorjaar aanplantten op een ieniemienie-veldje Cabernet Franc zijn als kool gegroeid. Nog niet begeleid door paaltjes en draden, kruipen ze tot nu toe over de grond.

Om de jonge plantjes minder kwetsbaar voor schimmels te maken en ze te dwingen om zich nog voor komend najaar nog wat op te richten, geven we ze een frisse knip- en scheerbeurt.

Het afgeknipte loof laten we achter op het land. Het zal langzaam composteren in de bodem, samen met het onkruid dat we deze weken nog weg schoffelen.

01 oktober 2021

Experiment: Cuvée Maarten gaat 'wild gisten'

Afgelopen zomer werd duidelijk dat Bellevue te groot is geworden voor het experimenteerbedrijf Domaine de Cazes, waar wijnmaker Philippe zich al sinds 2012 met passie bekommert over onze handgeplukte druiven. De zeer grote Cave Vendéole blijkt vaak juist een maatje te groot voor ons.

Vendéole heeft nu wel een speciaal ‘bio-atelier’ ingericht voor het langzaam groeiende aantal bioboeren in de streek met Bellevue in de voorhoede. Dat bio-atelier willen we uitproberen, dus zien we voor het eerst sinds tien jaar af van handgeplukte oogst.

We kunnen het echter niet laten toch iets met de hand te oogsten en een klein experiment voor te stellen. Bij Matthieu en Frank, twee jonge onafhankelijke wijnmakers niet ver van Bellevue, mogen we 450 kilogram rijpe Merlot-druiven en 450 kilogram Cabernet Franc brengen. Appeltje-eitje voor een team van vier plukkers (merci Mylène en Pien!) -- binnen een dag was de klus geklaard.

Bij Matthieu en Frank worden de druiven bij wijze van experiment niet vergist met toegevoegde biologische gisten maar met de 'wilde gisten' die van nature op de schilletjes en steeltjes voorkomen. De gisten die rondzweven in de aandoenlijk ouderwetse wijnkelder van Matthieu en Frank zullen deze experimentele Bellevue-Cuvée Maarten nog een handje helpen, zoals bananen op een fruitschaal op zeker moment 'spontaan' vergisten met gisten uit de lucht.

Wordt vervolgd!

14 september 2021

Late plensbui, vervroegde oogst

En dan is er toch weer de droogte die de oogst dit jaar bedreigt.

Na een natte winter en een koel voorjaar leek er lange tijd niets aan de hand in de streek, zeker niet op de hooggelegen heuvels van Bellevue. De nachtvorst die in april voor grote schade zorgde in de Bourgogne en in de Bordeaux, en ook in Languedoc verlies van jonge vruchtjes veroorzaakte, ging aan de deur van Malepère voorbij. Mei en juni brachten voldoende vocht, niet te veel (risico op de meeldauw-schimmel) en niet te weinig (droogte).

Volgens de boerenwijsheid van Arzens en omstreken valt er rond 14 juli een flinke onweersbui vallen, en zo niet dan toch uiterlijk 14 augustus, maar beide bleven dit jaar uit. Onze druiven konden lang interen op de vochtvoorraad in de bodem, maar nu zien we de eerste verschijnselen van droogtestress: krullende bruine bladeren en zachtjes krimpende druiven. Op zichzelf niet zo erg – ‘blad zat’ zou je kunnen zeggen - maar begin deze maand begonnen we ons toch zorgen te maken over de afrijping en de laatste procentjes suiker die nodig zijn voor fijne wijn.

Maar vorig weekend viel dan op de valreep de flinke bak regen. Vooral de Chardonnay-planten profiteren ervan en zorgen zich snel en zonder problemen vol. Zulk ‘water bij de wijn’ zal in de editie 2021 wel een iets lager alcoholpercentage geven maar dat kunnen we goed hebben. De laatste drie jaargangen (vooral 2018 en 2019) zat de Chardo behoorlijk hoog.

In de Cot (Malbec) pakt de plensbui minder goed uit. Cot heeft een heel dun schilletje en na de buien staan de druiven op knappen. Trossen kunnen uit elkaar klappen alleen al door de trillingen van de oogstmachine. Zo erg wordt het niet, maar de allengs vervroegde oogstdatum resulteert wel in een nogal lage alcoholgraad. En anders dan bij de wit en rosé streven we bij onze rode wijn juist naar wat meer alcohol.

12 september 2021

Gelukkig weer een grote najaarsproeverij

Ruim zeventig abonnees waren vandaag te gast in restaurant KIEN in Amsterdam-West. Vorig jaar kon de proeverij vanwege Corona niet doorgaan, dit jaar gelukkig weer wel.

Op de alweer zeventiende proeverij hadden we liefst drie wijnen openstaan: de Chardonnay 2020, de Rosé 2020, en ook een nog zeer jonge Cuvée Maarten 2020 (Cave Vendéole had per abuis niet de 2019 over laten komen). De rode 2020 bleek een veelbelovende wijn maar nog wel piepjong. Hij komt beter tot zijn recht als de fles eerst even open staat.

De gasten werden zoals gebruikelijk bijgepraat door Ief over weer een jaar boeren in Frankrijk en wijn-handelen in Nederland; over dat de 225 abonnees met zo'n 3000 flessen een belangrijke pijler onder Bellevue blijven, over hoe Bellevue Rosé 2020 meteen tot ‘wijn van de maand’ was benoemd door The Winespot, en over hoe we de etiketten op de Bellevue-flessen een slagje stoerder hebben gemaakt. En dat de kennismakingsdoos en kadodoos nog steeds populaire ‘instappers’ zijn.

We stonden stil bij het overlijden van Nardy, bij het werken met vrijwilligers in kleinere ‘corona-proof-teams’, bij de vaste werkzaamheden als snoei, ramasse en attache en natuurlijk bij de nieuwe aanplant van een klein veld Cabernet Franc. Ook vertelden we dat we niet alleen al vijf jaar volledig biologisch werken, maar dat we tal van extra maatregelen nemen om de bodem van onze wijngaard met compost te verbeteren, met als doel een betere voeding en betere weerbaarheid tegen zowel droogte als wateroverschot.

Genieten maar weer van de nieuwe Bellevue-wijnen!

Update: intussen is ook de pallet Cuvée Maarten 2019 in Nederland gearriveerd!

07 september 2021

Professionele lof voor nieuwe wijnen

Op proeverijen, op onze website en op onze etiketten doen we altijd ons best om de geur en smaak van onze wijnen zo nauwkeurig en toegankelijk mogelijk te omschrijven. Maar we geven ook maar al te graag het woord aan professionals die over onze wijnen schrijven.

Onze wangen blozen met de kleur van rijpe rode druiven bij het lezen van de klinkende aanbevelingen van onze nieuwe Chardonnay en Rosé. Beide wijnen staan zondag 12 september open op de jaarlijkse proeverij voor onze abonnees.

Chardonnay 2020

The Winespot, Amsterdam, op hun charmante handgeschreven kaartje om de flessenhals: 'Lekkere Chardonnay uit de Carcassonne (maar ook een beetje uit de Baarsjes), met frisse tonen van citrusfruit, appel en witte bloemen. Opwekkend fruitig, lekker droog, zuiver en slank, met een fijne, dorstlessende frisheid en een aangename afdronk. Biologisch, handgeplukt fruit. Lekker als aperitief, bij salades, gebakken visje, mosselen, zuurkool.'

Grapedistrict: 'Interessante neus met witte perzik, bloesem, citrus. Goede grip, fijn sap, prima balans tussen zuren en bitters! Weinig typiciteit van Chardonnay' [dat vatten we op als een compliment]. 'Lekker glas wijn.’

Rosé 2020

The Winespot: 'Lekker boerse, frisse rosé uit de Languedoc. Heerlijk zomers, met hints van frambozen, aardbeien en rode bes. Mooi droog, verfrissend, aangenaam kruidig met een klein pepertje in de afdronk.'

Grapedistrict: 'Rijk rood fruit, met wat aardbeiengebak op de neus. Fikse structuur, behoorlijke bitters voor ‘de Nederlandse smaak’, maar zeker niet onaangenaam. Goede balans met veel rond fruit in de mond.'

28 juli 2021

Zomersurveillance zonder stress

Anders dan in het door overstromingen en andere nattigheid geteisterde Nederland en België, is het in Zuid-Frankrijk vertrouwd warm en droog.

Een fijn onweer met een millimetertje of 20 regen zou intussen welkom zijn om de planten te verfrissen en de rijping van de druiven te bevorderen.

Want wat hangen er veel trossen aan dit jaar! Al die druiven mogen niet door gebrek aan water in hun afrijping worden geblokkeerd. Op dit moment is er gelukkig nog voldoende -- het natte voorjaar, en de droge, stabiele periode van de bloei, hebben voor reserves gezorgd.

Op het weer hebben we geen invloed. Maar verder doen we in de zomer wat we kunnen.

Vertrouwd

We schoffelen, stoppen uitgewaaide takken tussen de ijzerdraden, brengen hier en daar de draden een etage omhoog en voeren de ondersnoei nog maar eens uit. Ach, het is het vertrouwde zomerwerk: surveilleren zonder stress.

Speciale aandacht krijgen de nieuwste veldjes. De 0,7 hectare Chardonnay en Gewürztraminer uit 2018 en de 0,25 hectare Cabernet franc van dit voorjaar. De jonge planten wortelen nog niet diep, dus al het onkruid dat mee drinkt en eet uit de bodem schoffelen we weg.

Met onze geweldige elektrische schoffel – hij kost een paar centen maar dan heb je ook wat – trillen en frezen we de kleinste onkruidjes eruit. Distels steken we er uit en beginnende 'kweek' (chien dent) en pispotjes (haagwinde) drukken we meteen de kop in.

Wel een stofbende, trouwens, met de allengs toch al wat droger wordende toplaag van de bodem.

24 juli 2021

Veevoer voor de nieuwe aanplant

Op de plek waar we volgend jaar een klein veldje Cot gaan aanplanten, pal naast de nieuwe Cabernet franc, staan plotseling metershoge stengels.

Het gewas, met een mais-achtig uiterlijk, blijkt Sorghum, een van oorsprong Afrikaans graan. Veel boeren verbouwen het hier als veevoer.

Maar regisseur Pascal heeft er een andere bedoeling mee. De dicht op elkaar gezaaide planten houden het onkruid buiten de deur. De diepe penwortels van de Sorghum zorgen bovendien voor beluchting van de bodem.

Op deze zaterdag verhakselt Pascal het gewas met zijn enorme tractor tot moes. Als compost blijft het spul op de bodem liggen.

‘De oude stengels lopen hierna nog een keer uit. In september maai ik de zaak nog een keer en dan ploegen we in de winter al het groene spul onder de zoden en hebben we mooie compost,’ zegt Pascal.

Om dezelfde reden zaaiden we op het nieuwe veld Chardonnay in 2017 bijenbrood (Phacelia, of facélie). Een betere start kunnen we nieuwe aanplant niet geven.

En dan is er ook nog een mooi kringloopplan. Op het gerooide Bonnemaison-veldje gaan we gerst en haver zaaien. Met het zaad van beide granen zaaien we over twee jaar de banen tussen de wijnranken in, en maaien en ploegen dat spul dan ook in de bodem als compost.

22 juli 2021

Max met pensioen

Het is een naam die eigenlijk te weinig is gevallen op deze blog, maar Max Haefliger, directeur van Biocivam, de coöperatie van biologische boeren, en voor ons al vele jaren een waardevolle adviseur, ging gisteren met pensioen.

Zijn intussen omvangrijke team bereidde hem een emotioneel afscheid, met vele speeches, een aperitief, hapjes en een grillade (barbecue). We redener er graag 50 kilometer voor naar het oosten.

Biocivam werd 30 jaar geleden opgericht door Max en twee vrienden. Er was in die tijd helemaal niets geregeld voor bioboeren, geen contacten met leveranciers van biozaad, bio-veevoer. Er was amper wetenschappelijk onderzoek, hooguit wat houtje-touwtje-proeven in het veld. Elke bioboer rommelde zelf maar wat aan.

Verbinder

Dankzij Max is er nu structuur en veel faciliteiten, zo bleek onder meer uit een spontaan toespraakje van een onderzoekster van INRA in Montpellier, het 'Wageningen' van Frankrijk. Een aantal mensen had wat voorbereid, maar velen grepen ook spontaan de microfoon, die het niet deed, zoals vaker op Franse feestjes.

Uit die verhalen kwam precies naar voren wat wij ook zo bijzonder vonden – en vinden – aan Max. Hij is een verbinder, een communicator, een optimist. Met een onmiskenbaar en charmant accent – hij komt oorspronkelijk uit Duits-Zwitserland – loste hij ook voor ons allerlei problemen op.

Zo bracht hij ons in contact met een geitenboer die stro zocht. Speciaal voor ons zette hij een ingewikkelde rotatieteelt op met biologische tarwe, zonnebloemen, linzen, erwtjes -- die helaas door gebrek aan werkkrachten niet goed slaagde. Dus verzon Max rond 2009 als opvolger de teelt van luzerne, inclusief Thierry Bonhomme.

De laatste jaren hielp hij ons met belastingzaken en vulde hij samen met ons de formulieren voor de ingewikkelde machinerie van de Europese landbouwsubsidie in.

Merci Max!

10 juli 2021

Proeverij met nieuwe witte wijn en rosé

Dit jaar werd de (gulle) oogst van onze Chardonnay gelukkig eerder op fles gezet dan vorig jaar. En dankzij versoepelde corona-regels durfden we een voorzichtig proeverij in de buitenlucht wel aan.

Ongeveer 35 mensen bezochten de voorjaarsproeverij in de Amsterdamse Jordaan.

De ouderwets frisse Bellevue Chardonnay 2020 en de Bellevue Rosé 2020 – onze derde rosé alweer – vielen alom in de smaak, en menigeen ging dan ook met een of meerdere doosjes weer huiswaarts.

Na een geslaagde voorjaarsproeverij kan de zomer goed beginnen.

01 juli 2021

Bellevue Rosé 2020 gekozen tot 'wijn van de maand'

Al jaren verkoopt wijnhandel The Winespot in Amsterdam de wijn van Bellevue.

Vooral de rosé valt bij winkeleigenaren en wijnkenners Filipe en Paulo in de smaak. Hun 'wijn van de maand' is altijd een aangename verrassing, en komende maand valt die eer te beurt aan de nog maar kort geleden gebottelde Bellevue Rosé 2020.

Bij elke wijn in hun winkel doen de twee wijnhandelaren altijd een handgeschreven kaartje met wat korte, persoonlijke kenners-waarnemingen. Bij de Bellevue rosé schreven ze:

"Lekker boerse, frisse rosé uit de Languedoc. Heerlijk zomers, met hints van frambozen, aardbeien en rode bes. Mooi droog, verfrissend, aangenaam kruidig met een klein pepertje in de afdronk."

Daar doen we het voor.

Normale winkelprijs van de rosé wordt €8,30, maar in juli, met 15% korting, gaat hij bij The Winespot voor €7,05 over de toonbank.