23 december 2021

Bye-bye luzerne

Als we aankomen op Bellevue, zien we hoe alle akkers rond de wijngaard zijn geploegd. De vaalgele luzernevelden zijn verdwenen, en dikke schollen omgeploegde grond glimmen in een schraal winterzonnetje.

Het is even wennen, want het oogt wat minder romantisch dan afgelopen jaren.

Dit najaar hebben we besloten om na meer dan tien jaar te stoppen met luzerne. Daarmee komt ook een eind aan de samenwerking met de sympathieke Thierry Bonhomme.


(2010)
Met veel kunst- en vliegwerk maakte Thierry al sinds 2010 jaarlijks een veertigtal balen luzerne, niet zelden gehinderd door heftige droogte en problemen met zijn machines.

En hoewel we die ruige prairie rond Bellevue mooi vonden om te zien, rezen er wel steeds meer problemen. Volgens de Europese landbouwregels zijn we verplicht om eens in de vijf à zeven jaar de luzerne om te ploegen en te vervangen door nieuwe luzerne. Thierry vond dit begrijpelijkerwijs te veel gedoe voor te weinig luzernebalen.

Maar we zullen ze missen, die mooie balen in de velden rond de wijngaard.

Nitraat

De komende tijd gaat de baas van Pascal deze grond van ons pachten, vooralsnog drie jaar. Hij voorziet dit eerste seizoen een wisselteelt met onder andere wintertarwe, rogge, linzen en gerst. Uiteraard biologisch.

Leuk is dat op één klein perceel wikke en gerst wordt geteeld, niet voor de opbrengst van producten maar voor het zaad. Wikke is een vlinderbloemige; een groenbemester die stikstof uit de lucht omzet in de meststof nitraat. Wij gaan wikke samen met gerst, mosterd en radijs inzaaien tussen de rijen wijnplanten. Het maakt de bodem losser en het gaat in de winter erosie door overvloedige regen tegen. En het levert de planten extra voeding en compost als we de gewassen in het voorjaar onderploegen.

Lekker circulair bezig op Bellevue!

01 november 2021

Cuvée Maarten wild aan het gisten

De 900 kg druiven die dit jaar de Cuvée Maarten zullen vormen, liggen inmiddels in wild gistend sap. 'Het gaat goed met jullie experiment.' meldt wijnmaker Matthieu per telefoon. 'Een mooie geur, veelbelovende smaak, maar nog lang niet klaar.'

We begonnen het experiment door de met de hand geoogste en ontsteelde druiven Merlot en Cabernet Franc in twee afzonderlijke vaten te kieperen. De druiven werden niet geperst. Het sap in de druiven werd dus overgeleverd aan de gisten die op de schillen zaten.

Al snel hebben Matthieu en collega-wijnmaker Frank de twee druivensoorten samengevoegd in een glimmend, door ons nieuw aangeschaft vat van 700 liter (zie foto). 'Dat deden we om het huwelijk en de chemie tussen beide rassen te bevorderen,' zegt Matthieu nu precies één maand na de oogst.

Een ander voordeel van het samenvoegen is dat de twee druivensoorten in één groot vat minder kwetsbaar zijn voor defecten dan de kleinere volumes in twee afzonderlijke vaten.

Wij zijn blij!

22 oktober 2021

Herfstleven op Domaine de Bellevue

Zoals elk jaar is de herfst op Domaine de Bellevue een tijd voor onderhoudsklusjes en nijvere huisvlijt.

We sjouwen oude stronken van het land, schoffelen toch weer heftig opkomend onkruid op een Merlot-veldje, maken chutneys van druiven die de oogstmachine heeft gemist en nog groene tomaatjes die in de kruidentuin en rond de composthopen groeien, rapen noten en amandelen en poffen kastanjes in de as van het hete vuur.

Vriendinnen van Ief laten zich wederom niet onbetuigd en genieten en passant van het milde najaarsweer op de fiets.

Merci Marian, Nicole, Elly en Monique!

20 oktober 2021

Bellevue weer op de wijnkaart

Tijdens een korte proefsessie van Cuvée Maarten jaargang 2017 was het team Vleck unaniem en beslist: mooi gemaakt, volle wijn.

"We nemen 'm," klonk het in de sfeervolle winkel in Amsterdam, die door veel cafés en restaurants in Amsterdam en Utrecht wordt gebruikt om goede wijn in te kopen.

Nu de horeca na diverse lockdowns weer volop open is, zal deze editie van Cuvée Maarten dus ook weer een plaatsje krijgen op diverse wijnkaarten van Vleck’s clientèle. In de winkels van Vleck betalen klanten een mooie prijs van €10,00 per fles.

04 oktober 2021

Jong en oud

De velden met al wat oudere Chardonnay (plantjaar 1998) vertonen steeds meer uitval en ziekte, de veldjes jonge Chardonnay (aangeplant in 2018) gaan juist als een speer. Dat is reden om de dode en zieke planten van het oude veld grondig te verwijderen.

We verbranden de stronken ter plekke in een knetterend en verzengend heet vuur. Zo verminderen we het risico dat ziektekiemen als schimmels en ‘fytoplasmen’ oversteken naar het naastgelegen jonge veldje, dat de komende jaren stukje bij beetje een steeds groter aandeel in de succesvolle Chardonnay Bellevue zal hebben.

Dit jaar noteerden we tijdens de oogst al meer druiven in de jonge aanplant dan op het oude veld.

03 oktober 2021

Cabernet Franc geknipt en geschoren

De ruim duizend planten die we dit voorjaar aanplantten op een ieniemienie-veldje Cabernet Franc zijn als kool gegroeid. Nog niet begeleid door paaltjes en draden, kruipen ze tot nu toe over de grond.

Om de jonge plantjes minder kwetsbaar voor schimmels te maken en ze te dwingen om zich nog voor komend najaar nog wat op te richten, geven we ze een frisse knip- en scheerbeurt.

Het afgeknipte loof laten we achter op het land. Het zal langzaam composteren in de bodem, samen met het onkruid dat we deze weken nog weg schoffelen.

01 oktober 2021

Experiment: Cuvée Maarten gaat 'wild gisten'

Afgelopen zomer werd duidelijk dat Bellevue te groot is geworden voor het experimenteerbedrijf Domaine de Cazes, waar wijnmaker Philippe zich al sinds 2012 met passie bekommert over onze handgeplukte druiven. De zeer grote Cave Vendéole blijkt vaak juist een maatje te groot voor ons.

Vendéole heeft nu wel een speciaal ‘bio-atelier’ ingericht voor het langzaam groeiende aantal bioboeren in de streek met Bellevue in de voorhoede. Dat bio-atelier willen we uitproberen, dus zien we voor het eerst sinds tien jaar af van handgeplukte oogst.

We kunnen het echter niet laten toch iets met de hand te oogsten en een klein experiment voor te stellen. Bij Matthieu en Frank, twee jonge onafhankelijke wijnmakers niet ver van Bellevue, mogen we 450 kilogram rijpe Merlot-druiven en 450 kilogram Cabernet Franc brengen. Appeltje-eitje voor een team van vier plukkers (merci Mylène en Pien!) -- binnen een dag was de klus geklaard.

Bij Matthieu en Frank worden de druiven bij wijze van experiment niet vergist met toegevoegde biologische gisten maar met de 'wilde gisten' die van nature op de schilletjes en steeltjes voorkomen. De gisten die rondzweven in de aandoenlijk ouderwetse wijnkelder van Matthieu en Frank zullen deze experimentele Bellevue-Cuvée Maarten nog een handje helpen, zoals bananen op een fruitschaal op zeker moment 'spontaan' vergisten met gisten uit de lucht.

Wordt vervolgd!

14 september 2021

Late plensbui, vervroegde oogst

En dan is er toch weer de droogte die de oogst dit jaar bedreigt.

Na een natte winter en een koel voorjaar leek er lange tijd niets aan de hand in de streek, zeker niet op de hooggelegen heuvels van Bellevue. De nachtvorst die in april voor grote schade zorgde in de Bourgogne en in de Bordeaux, en ook in Languedoc verlies van jonge vruchtjes veroorzaakte, ging aan de deur van Malepère voorbij. Mei en juni brachten voldoende vocht, niet te veel (risico op de meeldauw-schimmel) en niet te weinig (droogte).

Volgens de boerenwijsheid van Arzens en omstreken valt er rond 14 juli een flinke onweersbui vallen, en zo niet dan toch uiterlijk 14 augustus, maar beide bleven dit jaar uit. Onze druiven konden lang interen op de vochtvoorraad in de bodem, maar nu zien we de eerste verschijnselen van droogtestress: krullende bruine bladeren en zachtjes krimpende druiven. Op zichzelf niet zo erg – ‘blad zat’ zou je kunnen zeggen - maar begin deze maand begonnen we ons toch zorgen te maken over de afrijping en de laatste procentjes suiker die nodig zijn voor fijne wijn.

Maar vorig weekend viel dan op de valreep de flinke bak regen. Vooral de Chardonnay-planten profiteren ervan en zorgen zich snel en zonder problemen vol. Zulk ‘water bij de wijn’ zal in de editie 2021 wel een iets lager alcoholpercentage geven maar dat kunnen we goed hebben. De laatste drie jaargangen (vooral 2018 en 2019) zat de Chardo behoorlijk hoog.

In de Cot (Malbec) pakt de plensbui minder goed uit. Cot heeft een heel dun schilletje en na de buien staan de druiven op knappen. Trossen kunnen uit elkaar klappen alleen al door de trillingen van de oogstmachine. Zo erg wordt het niet, maar de allengs vervroegde oogstdatum resulteert wel in een nogal lage alcoholgraad. En anders dan bij de wit en rosé streven we bij onze rode wijn juist naar wat meer alcohol.

12 september 2021

Gelukkig weer een grote najaarsproeverij

Ruim zeventig abonnees waren vandaag te gast in restaurant KIEN in Amsterdam-West. Vorig jaar kon de proeverij vanwege Corona niet doorgaan, dit jaar gelukkig weer wel.

Op de alweer zeventiende proeverij hadden we liefst drie wijnen openstaan: de Chardonnay 2020, de Rosé 2020, en ook een nog zeer jonge Cuvée Maarten 2020 (Cave Vendéole had per abuis niet de 2019 over laten komen). De rode 2020 bleek een veelbelovende wijn maar nog wel piepjong. Hij komt beter tot zijn recht als de fles eerst even open staat.

De gasten werden zoals gebruikelijk bijgepraat door Ief over weer een jaar boeren in Frankrijk en wijn-handelen in Nederland; over dat de 225 abonnees met zo'n 3000 flessen een belangrijke pijler onder Bellevue blijven, over hoe Bellevue Rosé 2020 meteen tot ‘wijn van de maand’ was benoemd door The Winespot, en over hoe we de etiketten op de Bellevue-flessen een slagje stoerder hebben gemaakt. En dat de kennismakingsdoos en kadodoos nog steeds populaire ‘instappers’ zijn.

We stonden stil bij het overlijden van Nardy, bij het werken met vrijwilligers in kleinere ‘corona-proof-teams’, bij de vaste werkzaamheden als snoei, ramasse en attache en natuurlijk bij de nieuwe aanplant van een klein veld Cabernet Franc. Ook vertelden we dat we niet alleen al vijf jaar volledig biologisch werken, maar dat we tal van extra maatregelen nemen om de bodem van onze wijngaard met compost te verbeteren, met als doel een betere voeding en betere weerbaarheid tegen zowel droogte als wateroverschot.

Genieten maar weer van de nieuwe Bellevue-wijnen!

Update: intussen is ook de pallet Cuvée Maarten 2019 in Nederland gearriveerd!

07 september 2021

Professionele lof voor nieuwe wijnen

Op proeverijen, op onze website en op onze etiketten doen we altijd ons best om de geur en smaak van onze wijnen zo nauwkeurig en toegankelijk mogelijk te omschrijven. Maar we geven ook maar al te graag het woord aan professionals die over onze wijnen schrijven.

Onze wangen blozen met de kleur van rijpe rode druiven bij het lezen van de klinkende aanbevelingen van onze nieuwe Chardonnay en Rosé. Beide wijnen staan zondag 12 september open op de jaarlijkse proeverij voor onze abonnees.

Chardonnay 2020

The Winespot, Amsterdam, op hun charmante handgeschreven kaartje om de flessenhals: 'Lekkere Chardonnay uit de Carcassonne (maar ook een beetje uit de Baarsjes), met frisse tonen van citrusfruit, appel en witte bloemen. Opwekkend fruitig, lekker droog, zuiver en slank, met een fijne, dorstlessende frisheid en een aangename afdronk. Biologisch, handgeplukt fruit. Lekker als aperitief, bij salades, gebakken visje, mosselen, zuurkool.'

Grapedistrict: 'Interessante neus met witte perzik, bloesem, citrus. Goede grip, fijn sap, prima balans tussen zuren en bitters! Weinig typiciteit van Chardonnay' [dat vatten we op als een compliment]. 'Lekker glas wijn.’

Rosé 2020

The Winespot: 'Lekker boerse, frisse rosé uit de Languedoc. Heerlijk zomers, met hints van frambozen, aardbeien en rode bes. Mooi droog, verfrissend, aangenaam kruidig met een klein pepertje in de afdronk.'

Grapedistrict: 'Rijk rood fruit, met wat aardbeiengebak op de neus. Fikse structuur, behoorlijke bitters voor ‘de Nederlandse smaak’, maar zeker niet onaangenaam. Goede balans met veel rond fruit in de mond.'