22 januari 2023

Chardonnay 'vertikaal' geproefd

Soms krijgen we als Hollandse wijnboeren een buitenkansje.

Voormalig trouwe wijnabonnee Jos wil zijn verjaardag vieren en ziet in zijn opslagplaats een forse voorraad van vijftien flessen Bellevue Chardonnay. Bij nadere inspectie ziet hij verschillende jaartallen op het etiket staan: 2018, 2019 en 2020.

We spoedden ons snel (met voor de zekerheid een fles Chardonnay 2021) naar hem. Voordat we het doorhadden, plopten we vier flessen open. Een zeldzame kans op een zogeheten vertikale proeverij van witte wijn.

'Vertikaal' is wijnjargon voor het proeven van dezelfde wijn van verschillende jaargangen. Met onze rode wijn doen we het elk jaar wel een keertje. Voor de Chardonnay is dit de primeur.

Wat blijkt? 2018 en 2019 kunnen linea recta naar de gootsteen. 'Jammer Jos, te lang bewaard'. Maar de 2020 blijkt na tweeënhalf jaar nog verrassend goed, met frisse goede zuren. Leuk om dit een keer te doen.

04 januari 2023

Chardonnay 2022 is bijna klaar

Vlak voordat we terug naar Nederland gaan, ontmoeten we in Cave Vendéole wijnmakers Marc en Pauline.

Zij zijn opgetogen over de kwaliteit van de kakelverse Bellevue Chardonnay 2022 en willen ons er deelgenoot van maken: Mooi fris, niet te zwaar (12,6 alc. graad), geel fruit als ananas.

We zullen wat aanpassingen moeten doen aan het etiket. Zo is deze wijn niet met de hand maar met de plukmachine geplukt. De cave, op hun beurt, gaat een datum zoeken waarop de Bellevue-wijnen editie 2022 later dit voorjaar op fles worden gezet.

We proeven ook de al snel rijpende Cuvée Maarten 2022.

01 januari 2023

En dat was 2022..

Met de hoeveelheid dode maar ook door de schoffelmachine omvergereden stronken zouden we gemakkelijk een oudejaarsvuur kunnen maken waar ze in de Haagse Schilderswijk jaloers op zijn. Wij doen het echter gedoseerd en smeren het vuur uit over twee dagen.

Zo kunnen we met een biertje en daarna met een glas bubbelwijn en wat oesters langer onze gedachten laten gaan over het idiote klimaat in de wereld. De opwarming van de aarde, in de vorm van de stijgende temperatuur met zijn steeds extremere gevolgen, maar ook het oplaaiende extreme oorlogsgeweld in de wereld, te beginnen in Oekraïne.

Het is verschrikkelijk, we kunnen er weinig aan doen en het lijkt allemaal ver weg op Bellevue. De sfeer rond huis en gaard is zo vredig dat we het iedereen toewensen. Als iedereen in de wereld zich nu eens ging bekommeren om het stukje aarde waar hij of zij zeggenschap over heeft, beter achter te laten dan het aantrof, dan zou het toch beter gaan in de wereld. Of is dat te naïef?

De wijnplanten lopen in het voorjaar onverstoorbaar uit en gaan in het najaar elke keer rustig in winterslaap. Dat doen ze dit jaar, deden ze vorig jaar en zullen ze volgend jaar doen en ze deden het ook al in 2004 toen wij hier terecht kwamen.

Het licht van de winterzon werpt zijn lange schaduwen over de glimmende schollen geploegde aarde, waaruit de pas een maand geleden gezaaide granen hun frisgroene kopjes opsteken: 'hallo wereld'.

Het team van Bellevue wenst alle vrienden, vriendinnen, familie en abonnees een groen, gezond en vreedzaam 2023 toe!

31 december 2022

Paaltjes voor de jonge Cot

En daar was het tot heimachine omgebouwde oogstgevaarte weer. In amper twee uur tijd drukte hij 136 metalen paaltjes en 52 hoekpalen in het veldje met piepjonge cotplanten.

Efficiëntie

Vorige week hebben we om de zes planten een gat voorgeboord, en daarna de vele paaltjes alvast naar het land gebracht en bij de juiste plekken klaar gelegd. Een toonbeeld van efficiëntie, dat Bellevue.

Aanstaand voorjaar worden de ijzerdraden gespannen en dan kan dit veldje hopelijk mooie druiventrossen produceren en bijdragen aan een verdere verbetering van de rosé en Cuvée Maarten.

Allez!

30 december 2022

'Heggensnoei' oude Chardo

Vorig jaar, en eigenlijk al eerder, werd duidelijk dat we afscheid moesten nemen van de oude Chardonnay.

Al sinds 2009 schenkt dit driekwart hectare grote veld ons de prachtige witte wijn van Bellevue. Nu de planten ouder worden, leggen steeds meer stronken het loodje. We zagen de bui al hangen. Vandaar dat we in 2018 een nieuw veld aanplantten.

Om het afscheid zolang mogelijk te rekken, rooiden we deze week de planten die het hardst achteruit gaan en vertroetelden de overblijvers met de zorg van de snoei alsof het een strakke heg betreft. We plaatsen metalen clips in de écarteurdraden, die dus vanaf nu permanent dicht zitten. Het onderhoud zal steeds minder tijd vergen.

Dit jaar gold overal in de streek, ook bij ons, als een echt Chardonnay-jaar, met hoge opbrengsten gekoppeld aan een goede kwaliteit. De Bellevue Chardonnay 2022 bestaat voor de helft uit het sap van de oude planten, en voor de andere helft van de nieuwe. De monsters van de jongste jaargang zijn veelbelovend. Dus we weten dat de ouwetjes het nog kunnen. We hopen dat ze het nog een paar jaar flikken en zien onze extra zorg hoe dan ook als eerbetoon aan dit fantastische veld.

28 december 2022

Een tuinhekje van Bellevue-hout

Tussen al het wijngaardwerk door is er altijd aandacht voor hout.

Het opschonen van de bosrand, het terugdringen van het bos en meer licht in het kreupelhout bevorderen. En uiteraard ook om de schoorsteen van Bellevue te laten roken.

Dit jaar is er een klein bijzonder extra project. We zaagden, Ief voor het eerst met een elektrische kettingzaag, wat dunne stammetjes en takken van een strook essenbomen. Dat hout leeft straks voort als tuinhek voor Marian, al jaren een trouwe en enthousiaste hulp op het Bellevue-project.

22 december 2022

Compost over de jonge Cot

Als we na ruim twee maanden te zijn weggeweest, vlak voor Kerst, weer op de wijngaard belanden, is het idioot zonnig en windstil weer. We lunchen met een zonnehoedje op het terras. De thermometer wijst 28 graden aan.

De wijngaard is al grotendeels gesnoeid. Verderop zijn de akkers ingezaaid met de eiwitrijke wikke (familie waartoe ook de veldboon behoort), een ideaal streekeigen veevoer. Ook de gerst steekt zijn groene strengeltjes al op.

In de rijen tussen de wijnstronken is een mengsel van haver, radijs en wikke gezaaid. De kleine plantjes halen stikstof uit de lucht en zetten het om in nitraat dat de wijnplanten kunnen gebruiken voor hun groei. In het voorjaar worden ze omgeploegd en dienen ze als een compost.

Dichterbij huis blijken tot onze verrassing de grote hopen tuinafval, vooral redelijk recent grasmaaisel, door bacteriën al omgezet in zwarte compost. En zo zijn we net als in december 2020, in december 2019 en in oktober 2018 voor de vierde keer met kruiwagens compost in de weer.

Dit keer was de piepjonge cot de gelukkige. De negen bomvolle kruiwagens bleken vandaag genoeg voor een flinke schep op de helft van de plantjes. En passant verplaatsten we de compostbedden en zaagden overhangende takken weg om meer regen op de broeiende hopen te krijgen. Ook mengden we de overgebleven, nog niet volledig gecomposteerde grassen met aarde en met de gft-bak, waarop we steeds de grote hoeveelheid schillen storten van de groenten die de Bellevue-gangers eten. Zo hebben we mogelijk al deze zomer weer een nieuwe ronde voor de andere helft van de jonge cot.

Dit werkje geeft altijd een heerlijk ‘circulair’ gevoel.

26 november 2022

Een middag op kasteel Groeneveld

Twee keer per jaar organiseert uitgeverij Publiera, dat onder meer het glossy magazine Maison en France uitgeeft, een dag op een kasteel. Vandaag, 26 november, was Kasteel Groeneveld in de bossige omgeving van Baarn gastheer, en Bellevue was erbij.

Tweehonderd mensen met plannen voor een vakantiehuis of een onderneming als Bed and Breakfast konden in de chique ambiance advies krijgen. Hoe werkt een koopcontract? Met welke belastingen krijg je te maken? Waar moet je op letten met aannemers?

Aanwezig was zelfs een Nederlandse bouwonderneming die offertes maakt en de verbouwing in Frankrijk zelf komt uitvoeren.

Er waren algemene lezingen en concrete werkseminars. Tussendoor zong een Fransman chansons en deelde kaartjes uit dat je bij hem (beter) Frans kunt leren spreken.

Proeftafel

Tussen de sessies door dwaalden de aanwezigen door de kasteelkamers, en in een daarvan zagen zij een proeftafel van Domaine de Bellevue met flessen en glazen Chardonnay, rosé en Cuvee Maarten 2020. De bezoekers konden een proefglas afnemen, losse flessen kopen of een mooie kennismakingsdoos met al onze wijnen meenemen.

Enkele geanimeerde gesprekken volgden. We noteerden bijval en bewondering om op afstand zo’n mooie biologische wijngaard te onderhouden. Een ander Nederlands wijnbedrijf, Chateau Camparnaud uit de Provence, was vertegenwoordigd door zijn importeur, wijnhandel Ouwerkerk uit Arkel. Uiteraard wisselden we onderling ervaringen uit.

De uitgever die de dag had georganiseerd, heeft de Chardonnay van Bellevue geselecteerd om premium-abonnees van het blad Côte & Provence twee keer per jaar te tracteren. Het derde blad, En Route, besteedde dit voorjaar al aandacht aan Bellevue in een artikel onder de kop 'Lekker biologisch'.

11 november 2022

Langzaam rijpt een 'wilde' Cuvée Maarten

Rustig, heel rustig, rijpt in ons eigen nieuwe stalen vat van 700 liter een wel heel bijzondere Cuvée Maarten.

In 2021 plukten we zeer rijpe Merlot en Cabernet en brachten de druiven naar Matthieu en Frank, buren en eigenaars van Domaine Le Pas de la Dame. In hun kelders zetten wilde gisten de suikers uit de rode druiven om in alcohol, met als resultaat een ultieme vin naturel. Vandaar de naam (Maarten Sauvage 2021) voor deze experimentele wijn, die volgend voorjaar op fles wordt gezet en een nieuw etiket zal dragen. Verder verklappen we nog niks.

Wilde gisten

Tot nog toe maken we onze biologische wijn met geselecteerde, speciaal gekweekte biologische gisten, die in zakjes te koop zijn. Maar het gebruik van gekweekte gistcellen is nog maar 100 jaar oud. Duizend jaar lang werd wijn gemaakt met 'wilde gisten', levures indigènes, die overal in de omgeving voorkomen. (Laat bijvoorbeeld een banaan te lang op de fruitschaal liggen en de vrucht wordt bruin en gaat gisten -- het spontane werk van gisten uit de omgeving.)

In de kelders van Le Pas de la Dame komen zulke gisten terecht op onze rijpe druiven. We helpen het vergistingsproces wel een handje door het te ontsteken met een klein beetje al gistende wijn van Le Pas de la Dame.

De wijn heeft nu een prachtige dieprode kleur en een krachtig aroma van zwaar rood fruit. Hij is al bijna helemaal gerijpt. Wordt vervolgd!

29 oktober 2022

Utrechtse restaurants kiezen voor Cuvée Maarten

Twee Utrechtse restaurants zetten onlangs Bellevue Cuvée Maarten 2017 op de wijnkaart, en wisten zo nog te profiteren van de laatste dozen van deze mooi uitgerijpte wijn uit de donkere kelders van Domaine de Bellevue.

Zowel het Gastmaal Café aan de Griftstraat als De Zware Jongens in het Muntgebouw zetten deze soms wat onderbelichte Bellevue op de menukaart. Naast de prijs (€33,50 per fles) vermeldt die onder meer: 'Sappig, kersen, en paars zoals het etiket!'

De Zware Jongens is een vegetarisch pop-up restaurant. 'Een leuke plek voor creatieve mensen,' zegt Arjen Miedema, eigenaar van wijnspeciaalzaak Vleck in Utrecht. De Zware Jongens moeten eind dit jaar uit het Muntgebouw, waar vroeger de guldens en rijksdaalders werd geslagen. Het pand wordt verbouwd. 'Het restaurant gaat zeker door, misschien in de verbouwde locatie, misschien elders, maar wij blijven aan ze leveren,' zegt Arjen.

Het Gastmaal Café is een filiaal van De Keuken van Gastmaal, vlak om de hoek van het Utrechtse Vleck. Daar stonden we al eens eerder op de kaart met Bellevue Chardonnay. In Gastmaal Café is nu Bellevue Maarten 2017 dus ook in de smaak gevallen. 'Ze koken er behoorlijk op niveau,' zegt Arjen.